В южния испански град Алмерия е задържан един от най-издирваните в Европа членове на ИДИЛ, съобщи радио "Свободна Европа" с позоваване на местните власти.

По данни на испанското министерство на вътрешните работи, става дума за египтянин, който е участвал в бойни действия в Ирак и Сирия. Отбелязва се, че лицето му се е появявало на пропагандни материали за престъпни действия на ИДИЛ.

Той се е укривал в Алмерия, като в обитаваното от него жилище са пребивавали още двама души, които също са задържани. И тримата са пристигнали в Испания от Северна Африка. Опитвали са се да не привличат вниманието върху себе си в условията на карантинните мерки срещу пандемията от коронавируса. Излизали са поотделно от апартамента и са носели предпазни маски.

"Задържаният е прекарал няколко години в Сирия и Ирак и е извършил поредица от особено жестоки престъпления, които са привлекли вниманието полицейските специалните служби в Европа", съобщава източник от испанското вътрешно министерство, цитиран от Reuters.

Според източници на AP, името на терориста е Абдел Бари, а неговият баща е член на терористичната мрежа "Ал Кайда", осъждан за събития, свързани с взривовете в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г. При нападенията загинаха над 220 души.