Италианската полиция е иззела голям арсенал от оръжия, включително ракета въздух-въздух, при спецакции срещу неонацисти, съобщава "Ройтерс".

Елитни полицейски части са претърсили имоти в Северна Италия след разследване на италианци, които са се сражавали заедно със силите на проруските сепаратисти в Източна Украйна, се уточнява в изявлението на полицията.

Трима мъже са били арестувани, включително митнически служител, който преди се е кандидатирал за депутат от крайнодясна партия.

По време на акциите полицията е открила ракета въздух-въздух "Матра" френско производство, която някога е принадлежала на въоръжените сили на Катар. Последващи проверки са показали, че оръжието е в работно състояние, но няма бойна глава.

От полицията заявиха, че заподозрените са се опитали да продадат ракетата през WhatsApp.

Сред останалите открити оръжия са били 26 пушки, 20 щика, 306 части за оръжия, включително шумозаглушители и мерници, както и повече от 800 куршума от различен калибър. Оръжията са предимно от Австрия, Германия и САЩ.

Полицията също така е иззела нацистки сувенири от имотите.

"Полицейското разследване ... започна заради дейността на някои италиански бойци с екстремистки бекграунд, които са участвали във въоръжения конфликт в украинската област Донбас", се посочва в изявлението на полицията.

Повече от 10 000 души бяха убити от 2014 г. насам в боевете между проруските сепаратисти и украинските сили в Източна Украйна.