Едно време италианското крайбрежно градче Кастел Волтурно било истински рай. Днес обаче то е здраво в ръцете на нигерийската мафия, констатира Дойче веле. Според бивш неин член, градчето дори се е превърнало в център на нигерийските кланове.

Кастел Волтурно е малко градче на около два часа южно от Рим. Разположено е директно край морския бряг и затова едно време е било истински рай за туристите. Днес обаче градчето има славата на бедняшка колиба - и на средище на организираната престъпност. Улиците са затънали в нечистотии, много от къщите са западнали или полуразрушени. Тук почти мирно си съжителстват цели две мафии - италианската и нигерийската, разказва ни мъж, когото условно наричаме Давиде.

Бизнес за милиони

Преди години той бил член на един нигерийски клан, но след време започнал да сътрудничи на италианското правосъдие. По думите му, Кастел Волтурно междувременно се е превърнал в основен център на нигерийската мафия. "Това е единственото място, където тези хора могат да живеят без да бъдат контролирани. В Кастел Волтурно има множество тайни места, където могат да бъдат укрити наркотици и оръжие. Тук мафиотите могат да правят всичко, без държавата да забележи каквото и да било", твърди Давиде.

Нигерийците печелят милиони, предимно от проституция и търговия с наркотици. Давиде е бил един от многобройните нигерийски куриери на дрога. Пътувал е до Еквадор, Малайзия, Бразилия, където поглъщал опакования в пликчета кокаин, за да го прекара после контрабандно до Италия. В стомаха си успявал да скрие до 1,2 кг. кокаин. Давиде разказва ужасяващи детайли за живота си като куриер на наркотици: "Когато някой куриер не успее да изходи пакетчетата с наркотика, просто го завързват някъде и го оставят да умре, след което изваждат дрогата от трупа му. Стоката е по-важна от човешкия живот. В тези среди човешкият живот нищо не струва", разказва Давиде.

Италия и нейните мафии

В Кастел Волтурно нигерийската мафия си съществува почти необезпокоявано. Както почти навсякъде в Италия, и тук полицията и правосъдието не успяват да се справят с организираната престъпност. Престъпниците превземат изоставени къщи, откъдето въртят търговия с проститутки, оръжия, наркотици. Един изключително доходен бизнес модел. Още повече, че някои от полицаите в града очевидно са част от престъпната схема, подозира Давиде. По неговите думи, Италия има сериозен проблем с мафията. При това не само с една, а с множество мафии, чиито пипала на места достигат чак най-високите етажи на властта.