Федерални агенти в американския щат Калифорния разкриха над 100 оранжерии за марихуана в къщи - една от най-големите наркооперации в историята на САЩ, съобщи правителството, цитирано от АФП.

Стотици федерални агенти заляха щатската столица Сакраменто във вторник и сряда. Те бяха подпомагани от местната полиция срещу китайски наркотрафиканти.

"Това бе мащабна операция, милиони долари влизат в САЩ от Китай", обявиха от правосъдното министерство.

Допълва се, че тази престъпна организация е използвала чужда валута за закупуване на жилища и превръщането им в оранжерии за марихуана, което е за сметка на невинните съседи.

В операцията са участвали Данъчната администрация на САЩ, ФБР и агенцията за борба с наркоразпространението, както и имиграционни служители и полицаи. Повече от 100 къщи са използвани за отглеждане на марихуана. Иззети са над 60 000 растения и около 200 килограма марихуана, включително 15 оръжия.

Операцията е част от разследване, което е започнало през 2014 г. Полицията забелязала, че плащанията за къщите са с трансфери от югоизточната китайска провинция Фудзиен. След това къщите са превърнати в големи оранжерии за отглеждане на марихуана, като във всяка са събирани стотици, ако не и хиляди растения, според правосъдното министерство.