Месеци преди Канада да се превърне в първата държава от Г-7, която напълно е легализирала марихуаната, политици в северноамериканската страна призовават за декриминализиране притежанието и употребата на всички нелегални наркотици, пише "Гардиън".

Членове на Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо настояват правителството да направи още една крачка напред и да декриминализира всички наркотици.

Това е само една от многото идеи, които ще бъдат обсъдени на национална конференция на партията в източния град Халифакс тази седмица.

Някои либерали смятат, че не е правилен стандартният подход към младите, че наркотиците са лошо нещо и е нормално заловените с тях да бъдат хвърляни в затвора.

Според тях налагането на наказания за притежание и употреба на наркотици просто обслужва доходоносния черен пазар, отклонява ресурси от правоприлагащите органи и маргинализира тези, които вече са изолирани от обществото.

Искането за декриминализиране на наркотиците идва на фона на кризата с опиати в Канада и САЩ, която е отнела живота на хиляди хора. През миналата година 4 000 канадци са починали вследствие употребата на опиати.