Китайското общество настоява правителството да узакони еднополовите бракове, информира АФП.

Говорител на законодателния орган заяви, че узаконяването на еднополовите бракове е сред основните предложения на китайското общество към депутатите да променят гражданския кодекс.

Призивът идва на фона на действията на правителство срещу ЛГБТ активисти в Китай. Властите също цензурират съдържание, свързано с хомосексуалност във филмите и социалните мрежи.

Следващата седмица Комисията за законодателната дейност ще обсъди промени в гражданския кодекс, който предимно е свързан с въпроси, отнасящи се до брака и семейството. Парламентарният орган е получил повече от 237 000 онлайн предложения и 5600 писма по въпроса, обяви говорител на комисията. Представителят поясни, че с тези съобщения се настоява за разясняване на определението за близки роднини, промени по отношение на общия дълг на съпрузите и узаконяване на еднополовите бракове. Той не каза дали еднополовите бракове ще бъдат включени в проекта за промени в кодекса, който ще бъде обсъден от депутатите от 23 до 28 декември.

Въпреки че Китай декриминализира хомосексуализма през 1997 г. и официално го премахна от списъка с психическите заболявания през 2001, еднополовият брак в държавата остава незаконен.

През май Тайван се превърна в първото място в Азия, легализирало еднополовите бракове.