В Китай смятат, че Русия има военно превъзходство пред САЩ.

Русия е далеч напред от САЩ в разработването на хиперзвукови оръжия и кара света да се съмнява във военното превъзходство на Вашингтон, пишат китайски медии.

Путин се хвали: Русия изпревари конкуренцията с хиперзвуковите си ракети

Путин се хвали: Русия изпревари конкуренцията с хиперзвуковите си ракети

Тези ракети били в състояние да гарантират сигурността на страната в дълга историческа перспектива

Китайското издание Sohu отбелязва, че САЩ са започнали да разработват хиперзвукови оръжия много преди Русия, още през Студената война. Но отсъствието на реална заплаха и липсата на търсене на хиперзвукови технологии по това време е довело до съкращаване финансирането на програми, попречило на Вашингтон да се развие в тази област.

Сега в Русия демонстрират хиперзвукови ракети "Авангард" и "Циркон". САЩ обещават да покажат първите подобни модели ракети в рамките на четири години.

Москва е далеч напред в тази надпревара, а руските технологии в сферата на хиперзвуковото въоръжение се оказаха по-напреднали от всички разработки в Щатите, пише в статията на медията.

Изданието отбелязва, че Москва е поставила Вашингтон в крайно неудобно положение и с успехите си в областта на хиперзвуковото въоръжаване буди съмнение дали американците изобщо имат превъзходство във военната сфера.

Китай мачка САЩ при свръхзвуковите ракети

Китай мачка САЩ при свръхзвуковите ракети

И това предизвиква притеснения в САЩ

В момента САЩ очевидно изостават от Китай и Русия в разработването на хиперзвукови оръжия, което е недопустимо за Щатите. Настоящият статут на САЩ в разработването на хиперзвукови оръжия може да се опише като "гонка между костенурки и зайци". В началото САЩ имаха предимство пред Китай и Русия. Сега САЩ осъзнават този проблем и се опитват да догонят конкурентите си, пише медията.

На 13 юни САЩ проведоха успешно изпитание на хиперзвуково оръжие Air-Launched Rapid Response Weapon.

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

Другите не са глупави и не чакат, коментира Майкъл Грифин