Всяко бъдещо търговско споразумение между Великобритания и САЩ почти със сигурност ще бъде блокирано от американския Конгрес, ако Брекзит засегне ирландската граница и заплаши мира в Северна Ирландия.

Това предупреждение отправиха конгресни лидери и дипломати, цитирани от "Гардиън".

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Борис Джонсън отново отхвърли предпазния механизъм за Ирландия

Премиерът Борис Джонсън е представил търговско споразумение със САЩ като начин да компенсира икономическите разходи от Брекзит. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща двете държави да постигнат споразумение за свободна търговия, което ще увеличи търговски обмен "четири или пет пъти". Но Тръмп няма да успее да прокара подобно споразумение във враждебния Конгрес, където ще има твърда двупартийна опозиция срещу търговска сделка с Обединеното кралство, ако заплашва "Добрият петък" или "Споразумението от Белфаст" от 1998 г. и води до "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Джонсън иска от ЕС да премахне предпазния механизъм за Ирландия от споразумението за Брекзит, който има за цел да запази границата отворена след излизането от Общността. Това обаче принуди Конгреса на САЩ да защити мирното споразумение от преди повече от 20 г., тъй като Вашингтон е гарант.

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Премиерът изложи позицията пред европейските лидери

"Американският аспект в споразумението "Добрият петък" е незаменим", коментира Ричард Нийл, който е съпредседател на 54-членната група в Конгреса Приятели на Ирландия. Той също председателства влиятелна комисия към Камарата на представителите, която има власт да блокира търговски споразумения.

Демократът от Масачузетс подчерта, че подобно сложно търговско споразумение може да бъде договорено до 4-5 г., дори и без въпроса за Северна Ирландия. Той намекна, че могат да блокират двустранно търговско споразумение с Великобритания, ако мирният договор за Ирландия бъде поставен под риск.

Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без споразумение

Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без споразумение

Рааб, открит поддръжник на Брекзит, заяви, че "недемократичният" предпазен механизъм за Ирландия трябва да бъде премахнат от споразумението.

Пит Кинг, съпредседателят на групата Приятели на Ирландия от Републиканската партия, коментира, че заплахата да се изостави предпазният механизъм и опасността от "твърда" граница е "ненужна провокация". Той добави, че партията му няма да съжалява, ако пренебрегне Тръмп по въпроса.

Ирландското правителство енергично лобира в защита на мирното споразумение от 1998 г.