Двупартийна комисия на Конгреса - работната група по отбрана на САЩ препоръчва на Пентагона да "идентифицира, замени и оттегли скъпи и неефективни наследени оръжейни платформи" и да даде приоритет на изкуствения интелект - AI, устойчивостта на веригата за доставки и кибервойна, за да се конкурира с Китай и Русия, съобщава "Дефенс нюз".

Доклад от 87 страници за бъдещето на отбраната, публикуван във вторник, повтаря, че Пентагонът трябва да разшири инвестициите в съвременни технологии и да рационализира своето тромаво придобиване, или да загуби технологичния си ръст пред конкурентите.

Доклад: Пентагонът хвърля $ 5 млрд. за борба с Русия и Китай

Доклад: Пентагонът хвърля $ 5 млрд. за борба с Русия и Китай

Орязват бюджета на редица програми

Работната група е съпредседателствана от членовете на Комитета за въоръжени сили на парламента, представителите Сет Моултън, демократ и Джим Банкс, републиканец. И двамата сигнализират, че ще защитават елементи на доклада в бъдещото законодателство за отбрана.

Докато депутатите в общи линии са "За" усилията за пенсиониране на определени платформи често срещат съпротива в Капитолия.

Що се отнася до оръжейните системи, работната група предложи някои практически стъпки. Конгресът, трябва да възложи на корпорацията RAND или подобна организация и правителствената служба да проучат наследени платформи в рамките на Министерството на отбраната и да определят тяхната значимост и устойчивост на възникващи заплахи през следващите 50 години.

След това трябва да се свика панел, включващ Конгреса, Министерството на отбраната и представители на индустриалната база, за да се направят препоръки, кои платформи трябва да бъдат пенсионирани, заменени или рекапитализирани, се казва в доклада.

Великобритания събира средства за повече отбрана и разузнаване

Великобритания събира средства за повече отбрана и разузнаване

Милиарди за финансиране на кибер оръжия и дронове с изкуствен интелект

Инвестициите в научни и технологични изследвания трябва да бъдат приоритизирани на национално ниво, а в Пентагона трябва да отговарят на 3,4 процента от общия бюджет за отбрана, както се препоръчва от Съвета по наука за отбраната.

Финансирането трябва да бъде разширено от Агенцията за отбранителни научноизследователски проекти, националните лаборатории и лабораториите за отбрана и партньорските университети, се казва в доклада. Докладът препоръчва всяка от военните служби да похарчи поне един процент от общия си бюджет за интеграция на нови технологии.

Пентагонът трябва да увеличи усилията си, за да се възползва от иновациите в частния сектор. Докладът призовава за десетократно увеличаване на разходите за отдела за иновации в отбраната, AFWERX, Army Futures Command и други - и повече възможности за сътрудничество като Hacking for Defense.

САЩ губят стратегическа мисъл и здрав разум, орязвайки достъпа на съюзници до военни договори

САЩ губят стратегическа мисъл и здрав разум, орязвайки достъпа на съюзници до военни договори

Няма да се справят сами без съюзниците в разработване на ИИ и други модерни технологии за бойното поле

Докладът призовава за проект за изкуствен интелект тип "Манхатън", Пентагонът трябва да отиде по-далеч от увеличение на инвестиции в AI и Съвместния център за изкуствен интелект, за да подпомогне прехода и внедряването на способностите на AI.

"Използвайки проекта Манхатън като модел, Съединените щати трябва да спечелят надпреварата по изкуствен интелект, като водят в изобретяването и внедряването на AI, като същевременно установят стандарти за неговото публично и частно използване", пишат авторите на доклада.

(б.р. Проектът "Манхатън" на САЩ е изследователска и развойна дейност от Втората световна война, който създава и използва първите ядрени оръжия в света, проектът е осъществен в САЩ между 1942 и 1946 година със сътрудничеството на Великобритания и Канада.)

Докладът призовава всяка голяма програма за придобиване в отбраната да оцени поне един AI или автономна алтернатива преди финансирането. Плюс това, всички нови големи покупки на оръжия трябва да бъдат "готови за изкуствен интелект и да се влагат в съществуващите и планираните съвместни мрежи за управление и контрол".

НАТО трябвало да се превърне в "по-глобален" съюз с оглед надигането на Китай

НАТО трябвало да се превърне в "по-глобален" съюз с оглед надигането на Китай

Трябва да си сътрудничи по-активно с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония

Докладът призовава за национален разузнавателен център на веригата за доставки към Службата на директора на националното разузнаване и премахване на единични точки на провал във веригата на доставки на Пентагона.

Работната група, стартирана през октомври, включва няколко законодатели с практически опит в областта на националната сигурност: представителят Криси Хулахан, бивш офицер от ВВС, който изучава технологии и политика в Масачузетския технологичен институт; както и представителите Елиса Слоткин и Майкъл Уалц, които са служили на висши политически позиции в Пентагона.

Двупартийният план (на демократи и републиканци) може да бъде използван, независимо от резултата от президентските избори и конгреса на 3 ноември. "Америка се нуждае от план за противопоставяне на двойните заплахи от руската агресия и възхода на Китай. Това е положението", коментира Моултън.

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Неутралната позиция на ЕС и Германия не е съюзна, новият съюз е на Англосферата