Косово ще позволява да се напуска жилището само за 90 минути на ден от сряда, съобщава BalkanInsight.

Министърът на здравеопазването на Косово Арбен Витиа заяви на пресконференция, че от 15 април, сряда, от 06,00 часа се въвеждат мерки, които ограничават излизането от дома за не повече от 90 минути на ден.

Причината за затягане на ограничителните мерки е заради очакванията на властите за значително нарастване на случаите на заразени с коронавирус през следващите седмици.

Правителството на Косово падна при вот на недоверие

Правителството на Косово падна при вот на недоверие

82-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха срещу правителството

Министърът поясни, че времето на излизане ще се определя от предпоследната цифра на личната карта.

Витиа отбеляза, че където има хора, там местата ще бъдат дезинфекцирани.

На базата на предварителни изчисления общо около 40 000 души ще са навън по едно и също време, добави той. По думите на министъра хората могат да използват времето да отидат до хранителния магазин, до аптеката или да извършат финансови операции.

Гражданите обаче ще са задължени да носят маски при излизане от дома.

Хората не могат да бъдат придружавани, освен ако не се нуждаят от специална помощ и са на под 16 г.

Препоръчва се на всички хора над 65 г. да не напускат домовете си изобщо, освен ако не се нуждаят от лекарска помощ. Също има стриктни регулации при използването на автомобили.

При нарушаване на правилата са предвидени глоби от 1000 до 2000 евро за физически лица и от 3000 до 8000 евро за юридически.

Мерките ще останат в сила до 4 май и ще се прилагат за цялата страна. Общините със сръбско мнозинство не спазват мерките на правителството.

Опозицията осъди новите мерки.

В Косово има 377 заразени с коронавирус и 8 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,77 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,93 млн. случая и над 120 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 464 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".