Латвийската полиция задържа депутат от Сейма (парламента) на републиката Алдис Гобзема, който в град Тукумс организира протест срещу действията на властите. Това съобщи в понеделник местната агенция ЛЕТА, съобщава ТАСС. 

Гобземс, който е председател на парламентарната фракция "Независими", се противопоставя на задължителната ваксинация срещу коронавирус, в понеделник пристигна в Тукумс със специален автобус, за да започне поредица от протести в различни градове на републиката срещу действията на властите.

Депутатът коментира, че се противопоставя на нелогичните антикоронавирус ограничения и на политиката, провеждана от сегашните власти в контекста на пандемията. Той планира да сложи край на поредицата от протестни акции с митинг на 13 декември в Рижския замък - резиденцията на президента на Латвия.

Гобземс е задържан с белезници в полицейска кола, оказал е и съпротива на полицията. Държавната полиция потвърди, че политикът е бил задържан от органите на реда.

В понеделник в Тукумс е регистриран неразрешен митинг, което е нарушение на закона за митингите и шествията. Организатора на събитието е призован незабавно да прекрати административното нарушение, но лицето отказва да го направи, поради което организаторът на протестната акция е задържан и отведен за обяснение.

Освен това по време на митинга са разкрити нарушения на правилата за епидемиологична безопасност, тъй като на събитието се събраха повече от 20 души.

Тази година полиция на Латвия няколко пъти глобява Гобземс за неразрешени протести срещу задължителната ваксинация. Една от глобите възлиза на 6,7 хил. евро за многохилядния протест срещу ограниченията на коронавируса и задължителната ваксинация, който се проведе на 18 август в центъра на Рига.

Депутатът получи още две глоби в размер на 2 хиляди евро и 350 евро за неразрешен митинг в знак на протест срещу задължителната ваксинация, която се проведе на 4 август.

Работодателите в Латвия вече могат да уволняват неваксинирани срещу COVID-19

Работодателите в Латвия вече могат да уволняват неваксинирани срещу COVID-19

Новите правила влизат в сила от 15 ноември