Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун откри поразителен светлинен стълбовиден паметник в Лондон.

Той е посветен на журналистите, убити докато са изпълнявали служебния си дълг.

Мемориалният паметник е наречен „Дихание".

Откриването на конуса, изграден от стъкло и стомана на покрива на седалището на Би Би Си, се състоя дни след убийството на двама журналисти.

Те са работили за английската медия Би Би Си в Афганистан и Сомалия - Абдул Самад Рохани и Нафтех Дахир Фараах.

10-метровият паметник, проектиран от испанския художник Хайме Пленса, ще бъде осветяван от сноп бяла светлина в небето всяка вечер от 22:00 ч. по време на вечерната емисия новини.

Паметникът е посветен на всички журналисти и онези, които са загинали по време на служебния си дълг, включително преводачи и шофьори.

Мемориалът е за „всички журналисти по света, които са проявили смелост, изправени пред смъртни заплахи, и са заплатили най-високата цена за куража си," заяви Бан Ки Мун по време на церемонията по откриването.

„Мемориалът ще се извисява, напомняйки за тези, които са загубили живота си, ставайки говорители на безгласните," допълни генералният секретар на ООН.

През последните 10 години, приблизително двама военни репортери загиват всяка седмица, а много други са убити, докато са разследвали случаи на корупция.

Роднини на някои от загиналите се присъединиха към генералния секретар на ООН за церемонията по откриването и посвещаването на паметника.

Този сноп светлина в столицата на международната журналистика в напомняне за тяхната саможертва.