Дали ще има още едно уволнение или оставка заради критика на Владимир Путин. Този въпрос задава от редица медии след като стана ясно, че ръководството на управляващата партия „Единна Русия" има намерение да иска оставката на председателя на Съвета на федерациите Сергей Миронов.

Той си позволи публично да разкритикува инициатива на премиера Путин - нещо, което до този момент когато се е случвало, винаги е имало последствия. Конкретно става въпрос за несъгласие с бюджета, внесен от премиера.

Самият Сергей Миронов и по-рано е критикувал „Единна Русия", но никога до този момент Владимир Путин.

Миронов демонстрира относително самочувствие, заявявайки, че само членовете на Съвета на федерациите могат да го свалят от поста му: „Ако сенаторите не са доволни от моята работа като председател, то те могат да поставят въпроса във всеки един момент", казва Миронов.

Според изявление на ръководителя на изпълнителния комитет на „Единна Русия" Андрей Воробев „несъгласните и недоволните трябва да подават оставка".
Той допълва, че от партията ще започнат процедура по отзоваване на депутата от избирателите в района му - Петербург.

В самото интервю, в което Миронов критикува Путин, той обяснява, че въпреки че е подкрепял действията на премиера (а през 2000 той беше и ръководител на инициативната група по издигането му за кандидат за президент), той не одобрява политиката на партията „Единна Русия" и я определя като партия със съмнителен консерватизъм.

Аз заявих поддръжката си без уговорки за него (Путин), когато той все още не беше лидер на партията", обяснява Миронов.