Политици, журналисти и коментатори в Полша са разделени на два лагера тази сутрин: тези, които казват, че механизмът за върховенството на закона е блокиран от Варшава и Будапеща и тези, които твърдят, че не е блокиран, информира "Политико".

Представители на полското правителство, водени от премиера Матеуш Моравецки, твърдят, че ако Европейската комисия иска да ограничи евросредствата за държава заради нарушаване върховенството на закона, ще трябва да получи одобрението на Съвета на ЕС (с квалифицирано мнозинство) и след това на Европейския съвет (единодушно). Това практически прави невъзможно блокирането на евросредства.

Но полски опозиционни политици, а също и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха, че квалифицирано мнозинство в Съвета e достатъчно. Объркването изглежда идва от положението, в което се казва, че "Европейският съвет ще се обърне бързо към въпроса", но очевидно никой не знае по кой "въпрос".

По-рано днес Унгария и Полша обявиха победа. Те са похвалиха, че са осуетили опити евросредствата да се обвързват със спазването на върховенството на закона.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.