Полагането на клетва от новото правителство на Израел отложено в последния момент с три дни заради разногласия в управляващата партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху. Информацията съобщава АФП, позовавайки се на съвместно съобщение на "Ликуд" и "Синьо и бяло" на Бени Ганц.

Парламентът одобри сделката на Нетаняху и Ганц за ротационно управление на Израел

Парламентът одобри сделката на Нетаняху и Ганц за ротационно управление на Израел

По-късно днес президентът Реувен Ривлин се очаква да възложи мандат на Нетаняху

"Нетаняху поиска от Ганц да отложат полагането на клетва за неделя, за да завърши разпределението на постовете в "Ликуд". Ганц одобри молбата на Нетаняху", се казва в съобщението.

През миналия месец Ганц и Нетаняху договориха коалиционно споразумение след близо 2 г. политическа криза. За по-малко от година Израел на три пъти организира парламентарни избори.

В писмо до президента Руевен Ривлин в сряда Нетаняху, който е на власт от 2009 г., обяви, че е сформирал правителство. Според коалиционната сделка Нетаняху ще бъде премиер 18 месеца, което е победа за лидера, който ще се изправи пред съда на 24 май по обвинения в корупция.

В сделката е включена нова позиция в израелското управление - премиерът ще е на ротационен принцип. Ганц и Нетаняху ще се редуват.

Израелският съд разреши коалицията Нетаняху-Ганц

Израелският съд разреши коалицията Нетаняху-Ганц

Днес Кнесетът (израелският парламент) гласува коалиционното споразумение между премиера Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц