Кнесетът (израелският парламент) одобри ротационното споразумение между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц, с което се открива пътят пред новото правителство, информират местни медии.

Парламентът прокара пълния законодателен пакет, заложен в коалиционното споразумение между "Ликуд" и "Синьо и бяло". Сега Нетаняху се очаква да получи препоръки от мнозинството в парламента за формиране на ново правителство.

Израелският съд разреши коалицията Нетаняху-Ганц

Израелският съд разреши коалицията Нетаняху-Ганц

Днес Кнесетът (израелският парламент) гласува коалиционното споразумение между премиера Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц

След приемането на законодателството депутатите от "Синьо и бяло" започнаха да се разписват под документа с препоръки Нетаняху да оглави правителството, което само до преди месец беше немислимо.

По-късно днес президентът Реувен Ривлин се очаква да възложи мандат на Нетаняху за формиране на следващото правителство. Ако кандидатът не получи най-малко 61 препоръки до четвъртък полунощ, когато изтича крайният срок, страната ще бъде принудена да организира нови предсрочни избори - за четвърти път за малко над година.

Съдът решава незаконна ли е коалицията в Израел

Съдът решава незаконна ли е коалицията в Израел

Главният прокурор не вижда законови нарушения в споразумението на Нетаняху и Ганц

Споразумението за споделено управление между Нетаняху и Бени Ганц предвижда ротационно премиерство по време на мандата. Страните обявиха, че новото правителство ще положи клетва следващата сряда, с което ще се сложи край на едногодишна политическа криза.

Най-важната част от законодателния пакет е за ротационното премиерство, която беше одобрена на второ и трето четене от 72 срещу 36 депутати. Крайнодясната партия "Ямина" не се яви на гласуването. Партията може да остане в опозиция.

Вчера вечерта Върховният съд на Израел обяви, че няма възражения срещу коалиционното правителство.