В рамките на Срещата на върха в Познан беше подписан Меморандум за рамково сътрудничество за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. От българска страна документът подписа министър-председателят Бойко Борисов.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов и Заев се "четкат" взаимно, стават все по-големи приятели

Борисов и Заев се "четкат" взаимно, стават все по-големи приятели

"Дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония"

Меморандумът поставя началото на тригодишен подготвителен етап за изграждане на уникално за региона високо-технологично съоръжение за туморна терапия и биомедицински изследвания с протони и тежки йони от най-съвременен тип. По време на подготвителната фаза ще бъде проектиран дизайнът на изследователското съоръжение и ще бъде подготвен необходимият експертен капацитет от учени, инженери, медицински лица и технически персонал за осигуряване на работата на бъдещия Институт.

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

На лидерите премиерът показва и снимки от разбитата фабрика за цигари до Пловдив

Средствата за подготвителната фаза са от Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз Хоризонт 2020. Очакват се допълнителни финансови средства за обучение и апаратура от Европейската организация за ядрени изследвания, Международната агенция за атомна енергия и Центъра за изследване на тежки йони в Дармщат, Германия.

С включването си в инициативата, осъществявана под наслова "наука за мир", България, наравно с останалите страни в проекта, заявява своята воля за укрепване на взаимното сътрудничество към постигане на устойчиво социално-икономическото развитие и повишаване на конкурентоспособността на региона на Югоизточна Европа.