Правителството на Румъния планира да върне народните магазини от социализма, съобщават местни медии.

Три десетилетия след падането на нефункциониращия търговски монопол по време на комунизма правителството обмисля да открие държавна верига за продажба на дребно, наречена Unirea (Съюзът).

По-възрастните румънци все още си спомнят какво означаваха народните магазини през последните 10 г. от комунистическия режим: празни магазини, арогантни продавачи и дълги опашки пред магазините.

Сега, три десетилетия след изчезването на държавния монопол над продажбите на дребно, правителството се опива да възроди идеята.

Unirea ще работи с малките фермери в Румъния, над 2 милиона души. Компанията вече започна да кани по-малките фермери да продават зеленчуците и плодовете си в магазини, създадени от правителството. Най-малко 60 магазина ще продават стоки на фермерите.

Идеята за държавна верига от магазини беше обявена от бившия лидер на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня, осъден на 3.5 г. затвор за злоупотреба с власт, докато водеше кампания срещу мултинационалните компании, които контролират по-голямата част от пазара в страната.

Драгня обвинява чуждите компании и ЕС в "отравяне" на румънците с ниско качество вносни храни.