В Румъния заговориха за монархия. Изпълнителният председател на Социалдемократическата партия (ПСД) Никулае Бадалау заяви, че румънският народ може да бъде запитан дали иска да живее в република или монархия. Той заяви, че е републиканец, но проектът за такъв референдум изисква "политиците заедно с президента да седнат и да го обсъдят", съобщи Медиафакс.

"Мисля, че хората трябва да бъдат запитани. Това не е лошо нещо, тъй като държави, които са монархии, са развити ", каза Никулае Бадалау. Той не изключи възможността референдумът да се състои през следващата година. "Разбира се, всичко е възможно. Докато провеждаме референдум за традиционното семейство, можем да зададем на хората и такъв въпрос. ", смята политикът.

На свой ред Калин Попеску Таричану, ръководител на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) и президент на Сената, каза, че конституционната монархия ще коригира сегашната "хибридна" конституционна система, в която "има семената на конфликти, засадени в нея "чрез прерогативите, които предоставя на президента", съобщи Hotnews.ro.

Този уикенд Румъния се прости с крал Михай.Румъния е била конституционна монархия от 1881 до 1947 г.