Съществуващите ваксини срещу новата коронавирусна инфекция ще предпазят от тежкото протичане на covid, причинено от инфекция с омикрон, коментира ръководителят на лабораторията по механизми на популационни изменения на патогени в центъра Гамалея Владимир Гущин, съобщава ТАСС.

"Можем да кажем със сигурност, че ваксините ще продължат да работят и ще предпазват от тежко заболяване, както беше при всички предишни варианти на вируса, това е най-важното нещо".

Отговаряйки на въпроса дали е необходимо да се коригира съставът на ваксините срещу covid поради появата на омикрон, Гущин каза, че ще може да се говори за това след проучване на варианта.

Путин се реваксинира срещу COVID-19

Путин се реваксинира срещу COVID-19

Путин хвали ваксинацията на 50 млн. руснаци и пита за ваксини за деца

"На този въпрос ще може да се отговори само въз основа на резултатите от експериментални изследвания. Първите резултати мисля, че ще се появят в научната общност след няколко седмици, след 3-4 седмици. И вече ще може да се разчита на тях. Сега не можем да кажем колко ще е необходимо", обяснява ученият.

"Ако в него са възникнали няколко десетки мутации, тогава въпросът, който веднага идва на ум - как това влия на ефективността на ваксините, тъй като отделни мутации ... наистина могат да намалят неутрализиращата активност, ние знаем това от опита на предишни варианти  ... И въпреки факта, че при някои варианти се наблюдава намаление, това не води до пълно изчезване на защитната активност на антителата".

"Инструментите, с които разполагаме за борба, остават същите. Първата е ваксинация и реваксинация, втората е носенето на маски на обществени места".

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

"Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще загинат"

"При хора, които преди това са били ваксинирани или реваксинирани или са били болни и след това ваксинирани, ако имат напрегнат имунитет - този, който е работил наскоро, тогава такива хора се справят много по-добре в неутрализирането на варианти, включително тези с допълнителни мутации", подчертава Гущин.

Има предпоставки за по-активно разпространение на новия вариант на коронавирусна инфекция, но как ще се развие все още не е известно, коментира в понеделник директорът по развитие на център Чумаков, Константин Чернов.

"Теоретично мутациите, които съществуват в него, показват, че този щам е по-инфекциозен. Все още не е ясно как ще изглежда клинично ... Има предпоставки за по-активното му разпространение. Как всъщност ще се държи, не е ясно".

Русия започва Covid ваксинация на деца след три седмици

Русия започва Covid ваксинация на деца след три седмици

Руски експерти предупреждават, че вирусът мутира заради неваксинирани, ваксинацията не предизвиква мутация