Шестима граждани на държави от Централна Азия са задържани в Санкт Петербург по подозрение подготвяне на терористични атаки и вербуване на свои сънародници да се присъединят към терористични организации. Това съобщи Следственият комитет на Русия, цитиран от местни медии.

Арестите са извършени при съвместни действия на служители на регионалното звено на Федералната служба за сигурност, дирекции на вътрешното ведомство и звена на Националната гвардия.

Установиха къде е живеел атентаторът от Санкт Петербург

Установиха къде е живеел атентаторът от Санкт Петербург

Силите на реда разследват неговите връзки с Ислямска държава

На 5 април в резултат на следствени действия и мерки разследващи...задържаха шестима граждани на централноазиатски републики, които са в Русия, за да търсят работа, пояснява комитетът.

Задържаните са заподозрени във вербуване, започнало през ноември 2015 г., предимно на имигранти от Централна Азия, за да извършат терористични престъпления и да се присъединят към действията на ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Джабхат Фатах ал Шам".

По-късно от комитета поясниха, че е задържан седми заподозрян за вербуване на граждани за извършване на терор.

22-годишният Акбаржон Джалилов е атентаторът от Петербург, потвърди Москва

22-годишният Акбаржон Джалилов е атентаторът от Петербург, потвърди Москва

Той е роден на 1 април 1995 г.

Припомня се, атентатор самоубиец уби 14 души и рани десетки при детониране на експлозиви на метростанция в центъра на Санкт Петербург. Властите откриха друг експлозив на друга станция, но успяха да го обезвредят преди да бъде детониран.

Терор в метрото на Санкт Петербург
Обновена

Терор в метрото на Санкт Петербург

Най-малко 10 загинали и около 47 са пострадали