С очакваното предстоящо пълно одобрение на ваксината Pfizer/BioNTech, повече фирми ще имат изисквания за ваксини, за да предотвратят варианта Делта да задържи страната в тази пандемия, съобщава СиЕнЕн.

"За бизнеса и университетите, които са мислили да въведат изисквания за ваксини, за да създадат по-безопасни пространства за хората да работят и да учат, мисля, че този ход от FDA ... всъщност ще им помогне да продължат напред с тези видове планове", коментира хирургът д-р Вивек Мърти. 

И трите ваксини срещу Covid-19, използвани в САЩ, са проверени и са получили разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата.

Ваксината Pfizer/BioNTech може да стане първата, получила пълно одобрение от FDA след преглед на месеци с допълнителни данни за безопасност и ефикасност. Това одобрение е предстоящо, но не се споменава дата, заяви високопоставен федерален служител.

Предприятията не се нуждаят от пълно одобрение от FDA, за да наложат ваксината срещу Covid-19, те вече имат законни правомощия да го направят, според Комисията за равни възможности за заетост на САЩ. Пълното одобрение би могло да намали вероятността на всяко правно предизвикателство.

Пълното одобрение от FDA би дало на някои скептици на по-голяма увереност да получат ваксина.

Д-р Меган Рани, асоцииран декан в Училището по обществено здраве към Университета Браун коментира, че "с това пълно одобрение, ние ще имаме възможност отново да изпратим съобщение за безопасността и ефективността на тази ваксина. Можем да помогнем да запълним ефира и вестниците и социалните медии с послания за това каква е разликата на тази ваксина от гледна точка на предотвратяване на хоспитализация и смърт, дори при варианта Делта".

С варианта Делта, който предизвиква повече смъртни случаи и хоспитализации от Covid-19, включително сред деца, скоростта на новите ваксинации нарасна.

В събота, за трети пореден ден, са приложени повече от 1 милион дози, според данни на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. 

Но е важно да запомните, че ваксините не започват напълно до две седмици след последната доза. "Продължавайте да вземете всички предпазни мерки, докато не бъдете напълно ваксинирани", казва CDC.

"Все още очакваме трудни няколко месеца", допълва Рани.

Около 51,3% от американците са били напълно ваксинирани срещу Covid-19, според данни на CDC.

Много американци все още трябва да се ваксинират, за да сведе до минимум разпространението на варианта Делта и да помогнат за задържането на децата в класните стаи, коментира бившият директор на CDC д-р Том Фриден.

"Насърчава ни увеличаването на ваксините. Но не забравяйте, че има около 90 милиона (отговарящи на условията) хора, които не са ваксинирани. Така че един милион (дози ваксини) на ден ви оставя месеци и месеци на много хора, податливи на тежко заболяване или смърт."

Броят на хоспитализираните с Covid-19 скочи до 95 000 към събота, според данни на Министерството на здравеопазването и човешките услуги. Повече от 23 000 от тях са в легла за интензивно отделение, което намалява ресурсите за други, които се нуждаят от болнична помощ.

Няколко щата, до голяма степен тези с ваксинации под средните, съобщават, че болниците са достигнали 100% капацитет по време на този скок на вариант на Делта.

В Мисисипи броят на пациентите с Covid-19, които се нуждаят от хоспитализация или интензивно лечение, достигна рекордно високи стойности миналата седмица, каза губернатор Тейт Рийвс. Той насърчи Мисисипи да се ваксинира.

Неваксинираните хора са призовани да избягват круизните пътувания, каза CDC. И хората с висок риск от тежък Covid-19, дори и да са ваксинирани, се съветват да стоят настрана от круизни кораби, се казва в актуализираните насоки на CDC.

"Ако сте изложени на повишен риск от тежко заболяване и обмисляте круизно пътуване по време на пандемията Covid-19, обсъдете този тип пътуване с вашия медицински специалист", казва CDC.

"Възрастните хора и хората на всяка възраст с определени заболявания са по-склонни да се разболеят тежко с Covid-19. Хората с отслабена имунна система, включително хората, които приемат лекарства, които потискат имунната им система, може да не бъдат защитени, дори ако са напълно ваксиниран."

Здравните власти в САЩ призоваха за трета доза Covid ваксини след 20 септември

Здравните власти в САЩ призоваха за трета доза Covid ваксини след 20 септември

Препоръчват на всички американци да се ваксинират 8 месеца след втора доза Pfizer или Moderna