Новият секретар на САЩ по вътрешната сигурност Джон Кели заяви пред "Фокс нюз", че се надява стената по американско-мексиканската граница да бъде построена за две години, съобщава "Франс прес".

"Стената ще бъде изградена първо там, където е необходимо и след това ще бъде запълнена. Така виждам нещата", каза пенсионираният генерал.

"Наистина се надявам да бъде построена през следващите две години", добави Кели.

Държавният глава Доналд Тръмп се подписа под указ, за да изпълни предизборното си обещание за построяване на 3 200 километра стена по южната граница на САЩ. Целта, според Тръмп, е да се спрат нелегалните имигранти, разпространението на наркотици и престъпниците.

На участък от 1000 километра вече има ограда, която блокира хората и автомобилите.

Кели добави, че охраната на южната граница е "стъпаловиден подход", който включва физически препятствия като технологични сензори и "неща като тези".

Секретарят, който ще надзирава строителството на стената, поясни, че администрацията е "разрешила" да започне проектът според съществуващото законодателство.

Според Тръмп разходите за построяването на стената ще са в размер на 4-10 милиарда долара, но според други изчисления цената ще е 11 милиарда долара само за покриване на още около 650 километра граничен участък. Други оценки показват, че 1 600 километра стомана и бетон за стената ще струват 27-40 милиарда долара.

Кели е оптимист за наречения от него "аспект с парите".

"Мисля, че финансирането ще дойде относително бързо", каза той и посочи, че строителството ще започне до няколко месеца.

Тръмп многократно заявява, че мексиканците ще платят за стената, но южната съседка на САЩ категорично отхвърли такава вероятност.