Камарата на представителите на САЩ гласува за подновяване на спорна програма за следене след противоречиви сигнали от президента Доналд Тръмп преди гласуването, съобщават американски медии.

Тръмп намекна, че кампанията му е била разузнавателна мишена при Обама

Тръмп намекна, че кампанията му е била разузнавателна мишена при Обама

Днес Камарата на представителите на САЩ ще гласува промени в законодателството

Долната камара на Конгреса поднови Параграф 702 от закон, регулиращ деятелността на службите за външно разузнаване (Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA), който позволява на агенциите да събират информация за цели в чужбина.

256 конгресмени срещу 164 одобриха промяната.

Сега законопроектът отива в Сената.

Американският лидер Доналд Тръмп намекна, че програмата може би е била използвана от администрацията на Барак Обама за следене на кампанията му. Но в крайна сметка той заключи, че законът е необходим.

Законът е ключов инструмент на американското разузнаване.

Промяната позволява на Агенцията за национална сигурност да поднови програмата за следене в интернет без разрешението от съда.

Прокараният от долната камара законопроект ще удължи шпионската програма на Агенцията за национална сигурност с 6 г. с минимални промени. Защитници на личните данни се обявиха против измененията, тъй като реално се увеличава властта на агенцията да шпионира.