Първите камиони с ваксина срещу коронавируса за масова употреба в САЩ потеглиха от завод в Мичиган. Натоварените ваксини трябва да стигнат до щатите до няколко дни, информира АФП.

"Ройтерс" съобщава, че три камиона с първите дози са потеглили от фабрика на Pfizer в Мичиган рано тази сутрин.

Снимка 509553

Източник: ЕПА

С това се поставя начало на най-голямата кампания за имунизация в историята на САЩ в критичен момент от началото на пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 1,6 милиона души по света и над 71 милиона души се заразиха.

В САЩ одобриха ваксината на "Пфайзър" за COVID-19

В САЩ одобриха ваксината на "Пфайзър" за COVID-19

Решението идва след натиск от Белия дом

Първоначално около 3 милиона дози от ваксината на Pfizer-BioNTech се очаква да бъдат разпределени. Приоритетно ще бъдат ваксинирани здравните работници и възрастните хора и работниците в старческите домове на фона на увеличаващия се брой на заразените, хоспитализираните и починалите в САЩ. Вероятно случаите ще продължат да се увеличават по време на празниците, но ваксината е светлина в тунела в борбата срещу пандемията, която убива по около 2400 души в САЩ на ден и отне живота на близо 300 000 американци.

Снимка 509551

Източник: ЕПА

Представители на федералното правителство обявиха, че първите доставки се очакват в 145 разпределителни центъра в понеделник, а във вторник и сряда ще бъдат доставени ваксини до съответно още 425 и 66 места.

САЩ започват да ваксинират срещу коронавируса от понеделник

САЩ започват да ваксинират срещу коронавируса от понеделник

Първата от тези срещи ще се проведе днес

Ваксината ще бъде доставена в болници и други места, където може да се съхранява на екстремно ниска температура от повече от -70 градуса. Pfizer използва контейнери със сух лед и сензори с GPS, за да следи дали всяка доставка остава при условия, които са по-студени от времето на Антарктида.

Дозите трябва да бъдат доставени до всички места за ваксинация, посочени от щатите, такива като аптеки, в рамките на три седмици, поясниха от правителството.

В САЩ починалите от COVID-19 вече са повече от жертвите им през Втората световна война

В САЩ починалите от COVID-19 вече са повече от жертвите им през Втората световна война

От COVID-19 в САЩ вече са починали 292 098 души

В петък Агенцията за контрол на храните и лекарствата одобри използването на ваксината.

Ваксината на Moderna ще бъде разгледана от експертите следващата седмица.

САЩ се надяват да ваксинират 20 милиона души този месец, 100 милиона души до февруари и цялото население до юни.