От лозови листа до кафе и сирене, саудитските хранителни магазини изтеглят турските продукти от рафтовете след призиви за бойкот, информира АФП.

Турция и Саудитска Арабия отдавна се борят за лидерство в ислямския свят, но тяхното геополитическо съперничество се засили, след като саудитски агенти убиха журналиста Джамал Кашоги в консулството на страната в Истанбул през 2018 г.

Богатата на петрол монархия оказва натиск върху вече закъсалата турска икономика. Саудитските туристи са призовавани да не посещават Турция и да не купуват турски имоти.

Сега турските износители на текстил и други стоки се оплакват от липса на саудитски клиенти и предупреждават, че опитите на Рияд да блокира вноса могат да засегнат световните вериги на доставки.

След призиви на шефа на Саудитската търговска камара да се "бойкотира всичко турско", тази седмица много хранителни вериги обявиха, че спират износа и продажбата на турски продукти.

Някои магазини обявиха, че ще продължат продажбите на турски стоки да изчерпване на запасите.

Но в един магазин в Рияд кореспондент на АФП е видял, че продавачите са премахнали всички турски продукти, такива като кафе, шоколади и буркани със зеленчуци.

Не е ясно каква е конкретната причина за новия бойкот.

Рияд и Анкара са в спор по редица регионални въпроси - от Либия и Сирия до Катар.

Опасявайки се, че това може да отдръпне чуждестранни инвеститори и на фона на подозрения, че Турция може да внесе оплакване в Световната търговска организация, правителството на Саудитска Арабия се дистанцира от бойкота.

Властите отричат да са поставили ограничения на турски продукти и подчертават, че гражданите водят тази кампания.

Но в декларация осем водещи турски бизнес групи твърдят, че много саудитски компании са били принудени да се подпишат под писмо с ангажимент да не внасят стоки от Турция.

Турска асоциация съобщава, че бизнесът е изгубил 3 милиарда долара в Близкия изток миналата година заради негативно възприемане на Турция.

Според наблюдатели Анкара вероятно няма да се подаде на натиска.

Саудитска Арабия е 15-ият най-голям пазар на турски стоки, предимно текстил, химикали, мебели и стомана.

Но саудитски националисти предупреждават, че бойкотът може да се разпространи и до регионалните съюзници на монархията.