Окуражителна инициатива за страна, която не е известна с предоставянето на платформа за участието на жените в обществения живот. Но когато Саудитска Арабия поиска да покаже новосъздадения женски съвет в провинция Ал Касим, тя забрави едно нещо - жените, съобщава БиБиСи.

Снимки, публикувани във връзка с първата среща на новоучредения Съвет на жените Касим, показват 13 мъже на сцената и нито една жена.

Жените вероятно са били в друга стая, участващи с видеовръзка.

Снимките с доминирания от мъже съвет широко се разпространяват в социалните медии след проведената в събота среща.

Те са сравнявани със снимка, на която президентът на САЩ Доналд Тръмп, обграден от мъже, подписва указ за политиката за аборти в страната през януари.

Проектът в Саудитска Арабия е воден от принц Фейзал бин Мишал бин Сауд, управител на провинцията. Той заяви, че е много горд, че съветът е първият по рода си в монархията.

В региона Касим ние гледаме на жените като сестри на мъжете и чувстваме отговорност да открием повече и повече възможности, които ще служат на работата на жените и момичетата, добави той.

Съветът е председателстван от принцеса Абир бинт Салман, съпругата на принца.

В Саудитска Арабия стриктно се прилага държавна политика на полова сегрегация. Но страната се насочи към смекчаване на правилата като част от програма Визия 2030. Сред целите е увеличаване на участието на жените на трудовия пазар от 22% до 30 на сто.