В Сената на САЩ започна историческо изслушване на номинирания Брет Кавано за съдия от Върховния съд, обвинен в сексуално посегателство, съобщават световни агенции.

Кристин Блейзи Форд, която първа обвини Кавано в сексуален тормоз, говори пред Комисията по правосъдие към Сената. Професорът от Университета Пало Алто обвинява Кавано в сексуално посегателство, докато са били ученици в началото на 80-те години на миналия век. Впоследствие Кавано беше обвинен и от други две жени - Дебора Рамирес и Джули Суитник, които обаче няма да говорят пред комисията. 

Доналд Тръмп: Обвиненията срещу Брет Кавано са политически мотивирани

Доналд Тръмп: Обвиненията срещу Брет Кавано са политически мотивирани

Трета жена с обвинения

Резултатът от изслушването най-вероятно ще окаже влияние при гласуването на кандидатурата на Кавано за съдия от Върховния съд.

Кавано ще говори пред Комисията по правосъдие след Форд.

Брет Кавано: Обвиненията в изнасилване са абсурдни

Брет Кавано: Обвиненията в изнасилване са абсурдни

Трето обвинение в изнасилване срещу кандидат за Върховни съд

Всеки сенатор ще има по пет минути да разпита и двамата. Републиканците в комисията (11 републиканци и 10 демократи в комисията) наеха прокурора Рейчъл Мичъл, която е специалист по сексуални престъпления, за да изглежда като съдебен процес. Демократите искат да бъде като "интервю за работа".

Мичъл ще разпита и двама. 

Брет Кавано е номинацията на Тръмп за върховен съдия

Брет Кавано е номинацията на Тръмп за върховен съдия

Сега предстои гласуване на кандидатурата му в Сената

В началото на изслушването Форд заяви, че е тук, не защото иска, а защото вярва, че е нейно гражданско задължение да разкаже какво се е случило с нея и Кавано в училище. Тя повтори, че кандидатът за върховен съдия се е опитал да я изнасили.

Изслушването се очаква да продължи няколко часа.