В Швеция е открит първият електрифициран път в света, пише "Гардиън".

Модерното инфраструктурно съоръжение ще може да зарежда батериите на електрически автомобили и камиони.

Двукилометрова електрическа релса е поставена на пътна артерия до Стокхолм, но пътната агенция на Швеция вече има чернова на национална карта за бъдещо разширяване.

Снимка 350425

Източник: ЕПА

Скандинавската страна си е поставила за цел да стане независима от изкопаеми горива до 2030 г., за което се изисква 70% намаляване в транспортния сектор.

Технологията зад електрифицирания път, свързващ летище Стокхолм Арланда с логистичен център извън столицата, има за цел да разреши проблеми, които се отнасят до зареждането на електрическите автомобили и производството на достъпни батерии.

Електричеството се пренася от две релси на пътя чрез подвижна ръка, която се закача за долната част на автомобила.

Снимка 350424

Източник: ЕПА

Пътят е разделен на сегменти от по 50 метра, като всяка секция захранва с енергия, когато автомобилът се движи върху нея. Когато автомобилът е спрял, електрическият поток спира. Системата може да калкулира енергийната консумация на автомобила, а също така позволява отчитане на енергийните разходи на всеки автомобил.

"Динамичното зареждане" - противоположно на използването на крайпътни станции за зареждане, означава, че батериите на автомобилите могат да бъдат по-малки, което ще намали и производствената им цена.

Логистичната фирма PostNord първа ще използва трасето.

В Швеция има около половин милион километра пътища, от които 20 000 километра са магистрали.

Скандинавската държава преговаря с Берлин за пътна мрежа на бъдещето.

През 2016 г. Швеция откри двукилометрова отсечка на магистрала с подобна технология, но с електропреносна мрежа на нивото на камион, която не може да се използва за електрически автомобили.