Състоянието на украинския режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор и обяви гладна стачка, продължава да се влошава, съобщи Дойче веле. Утре се навършват 120 дни от началото на гладната му стачка.

В затворническата колония, където е задържан, се опитват да го пречупят, за да спре протеста си, съобщи неговият адвокат Дмитрий Динзе. Казват му, че вече никой не се интересува от него и че няма шанс да бъде освободен в рамките на размяна на затворници между Русия и Украйна.

В действителност не спира подкрепата на международната общност за Сенцов, както и апелите той да бъде освободен. Само преди два дни кинотворците на Венецианския кинофестивал изразиха загриженост за живота му и призоваха за освобождаването му, а в края на август Лех Валенса го номинира за Нобелова награда за мир.

Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Вследствие на гладуването Сенцов страда от дистрофия, анемия, хипоксия...

"Състоянието му постоянно се влошава. В колонията, са обезпокоени, тъй като той гладува дълго време, в организма му настъпиха промени: засегнати са сърдечно-съдовата система, бъбреците, черният дроб" - коментира Дмитрий Динзе.

Дегенеративните изменения в организма на Сенцов бяха забавени, след като в колонията започнаха да го поддържат с вливания, но той продължава да отказва храна и по думите на Динзе, кризата неизбежно ще настъпи.

По думите на адвоката, в затвора не спират да му внушават, че протестът му вече и безсмислен, и го уговарят да напише молба за помилване.

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

Вашингтон апелира да не се допуска смъртта на невинен човек...