Германският регион Хановер издаде официално разрешение за отстрел на вълк, който уби едно от понитата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза по-рано, че изпълнителната власт на ЕС ще преоцени статута на защитените вълци, съобщават "Билд" и "Еурактив".

Понито, наречено "Доли", е убито от нападение на вълк в началото на септември, когато пасе заедно с друго пони, собственост на семейство фон дер Лайен близо до Хановер, Северна Германия. "Цялото семейство е изключително разтревожено от новината", каза тогава говорителят на президента на Комисията.

Сега компетентните органи са разрешили въпросният вълк да бъде ликвидиран.

"Беше поискано изключение от законодателството за опазване и е разгледано в съответствие със законовите изисквания. Те са изпълнени", каза говорител на съответната общинска администрация пред германския всекидневник TAZ.

Вълкът е така наречен "проблемен вълк" - понятие в германското природозащитно законодателство, което се прилага, когато вълк многократно напада добитък или по друг начин демонстрира, че не е годен за съжителство с човешкия живот и което улеснява получаването на извънредно разрешение за отстрел .

Според говорител, животното е убило общо 12 овце и крави, освен понито. Тя обаче не пожела да коментира дали конкретно смъртта на "Доли" е причината за решението за издаване на разрешение за снимане.

Фон дер Лайен иска да "преоцени" защитния статус на вълците

След като експертите на място вече бяха заключили, че понито вероятно е било убито от вълк малко след инцидента, резултатите от ДНК анализ, публикувани в сряда (7 декември), потвърждават това и помагат за идентифицирането на конкретния вълк.

Междувременно фон дер Лайен каза в писмо до германските консервативни (ЕНП) законодатели миналата седмица, че ЕК ще преразгледа защитения статут на вълците.

Въпреки че не спомена изрично понито си в писмото, което беше цитирано от германската информационна агенция dpa, тя каза, че ЕК "признава, че завръщането на вълците и техния нарастващ брой водят до конфликт".

"Има все повече съобщения за нападения на вълци върху добитък и повишени рискове за хората в засегнатите региони", добави тя.

Спорен въпрос

Вълците и другите големи хищници понастоящем са под строга защита съгласно Директивата за местообитанията на ЕС, което означава, че всички форми на умишлено улавяне или убиване на вълци в природата са забранени.

Въпреки това фермери и представители на страни и региони с големи популации на хищници предупредиха, че нарастващите популации представляват заплаха за земеделието и местните общности.

Законодателите от ЕНП, част от която е самата фон дер Лайен, гласно призовават за преразглеждане на защитения статут на вълци и други големи хищници като мечки или рисове, последно чрез противоречива кампания в Туитър на тема Червената шапчица.

В края на ноември Европейският парламент също прие необвързваща резолюция, призоваваща за понижаване на статута на защита на вълците, за да помогне на животновъдния сектор.

Междувременно фон дер Лайен може да се сблъска със съпротива от нейната колегия от комисари в натиска си да преразгледа защитния статут: комисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс е привърженик на защитата на големите хищници и наскоро защити действащото законодателство на ЕС по въпроса срещу критики от множество държави-членки.