Турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изненадващо посещение в Триполи в сряда. Той посети седалището на признатото от ООН правителство в Либия, което също е подкрепяно от Анкара, предаде АФП.

Турция "скочи" на Франция, пречи на мира в Либия

Турция "скочи" на Франция, пречи на мира в Либия

С подкрепата си за Хафтар

Това е първото посещение в страната на високопоставен дипломат, откакто армията на Халифа Хафтар започна офанзива към Триполи през април 2019 г. През последните седмици обаче офанзивата беше спряна, след като правителството в Триполи получи подкрепа от Турция.

Чавушоглу беше придружаван от финансовия министър Берат Албайрак и шефа на разузнаването Хакан Фидан.

Обсада на Сирт отложила преговорите между Русия и Турция за Либия

Обсада на Сирт отложила преговорите между Русия и Турция за Либия

Мевлют Чавушоглу заяви, че няма технически разногласия между Москва и Анкара

Турските представители обсъдиха с премиера на Либия Файез ал Сарадж "последното развитие около кризата" в страната и "международните усилия за разрешаването й". На срещата също беше обсъдено и "съблюдаване изпълнението на военния и в областта на сигурността меморандум за разбирателство", сключен през ноември 2019 г. между Триполи и Анкара. Според сделката Анкара подсили военната подкрепа за правителството в Триполи срещу силите на Хафтар, които са поддържани от Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

Целта на тази визита беше още веднъж да изразим подкрепата си за Либия, обяви Чавушоглу пред журналисти след завръщането си в Турция.

Ние обсъдихме засилване на нашето сътрудничество във всички сфери. Също обсъдихме въпроса за трайно спиране на огъня и политически процес, каза още той и добави, че посещението е било "изключително плодотворно".

Русия и Турция отложиха среща за Либия и Сирия

Русия и Турция отложиха среща за Либия и Сирия

Сергей Лавров и Сергей Шойгу трябваше да посетят Истанбул в неделя