Демонстрантите, включително с оръжия, влязоха в сградата на парламента в американския щат Мичиган и поискаха от губернаторът демократ да вдигне строгите мерки за блокада срещу коронавируса, съобщава АФП.

Десетки демонстранти препълниха фоайето на сградата в Лансинг, където поискаха да бъде пуснато в залата на Камарата. Щатската полиция, носеща маски, им поречи да влязат, никой от протестиращите не изглежда да носи маска.

"Непосредствено зад мен, мъже с пушки ни крещят", туитира сенаторът Дайна Полеханки заедно със снимка, на която се виждат четирима мъже, поне един от които носи оръжие. "Някои от моите колеги, които притежават бронежилетки, ги носят. Никога не съм оценила нашите сержанти повече от днес", продължи тя.

Още протестиращи можеха да се видят навън, развяват плакати, включително един, изобразяващ управителя Гретхен Уитмър като Адолф Хитлер. Демонстрацията, наречена "Американско патриотично събиране" е организирана от група, наричаща себе си "Обединен Мичиган за свобода".

Безработицата в САЩ достигна 30 милиона души

Безработицата в САЩ достигна 30 милиона души

Може да стигне 20% през април, близо до нивата от Голямата Депресия

"Ние не сме съгласни нашите неотменими права да бъдат ограничени или отменени по някаква причина, включително пандемията Covid-19", заяви групата, която има повече от 8 800 членове във "Фейсбук". "Ние вярваме, че всеки американец и всеки жител на Мичиган има право да работи за подкрепа на семейството си, да пътува свободно, да се събира за религиозни богослужения и за други цели, да се събира в знак на протест срещу нашето правителство и да ръководи собствената си медицинска помощ."

Протестът е ден, след като съдът в Мичиган реши, че директивите за пребиваване у дома, издадени от Уитмър на 24 март, не нарушават конституционните права на жителите, според съобщенията на местните медии.

В щата има повече от 3500 души, загинали от коронавирус, според данни на университета Джонс Хопкинс. На 16 април около 3000 протестиращи, някои от които също въоръжени, стигнаха до Лансинг за Операция Gridlock, причинявайки огромно задръстване около сградата. Ден по-късно Тръмп се появи, за да им окаже подкрепа, туитирайки "Освободете Мичиган".

Оръжия плюс безработица могат да увеличат самоубийствата в САЩ

Оръжия плюс безработица могат да увеличат самоубийствата в САЩ

"Ще видим повишени проценти и на домашно насилие, и на насилие над деца"