Върховният съд на Индия разреши пасивната евтаназия, информира "Ройтерс".

Хората имат право да умират с достойнство, реши съдът по ключов случай. Така в Индия ще се позволява изключване на животоподдържащите системи на неизлечимо болни или в кома.

Пасивната евтаназия ще се прилага само за неизлечимо болен пациент, за който няма надежда да се възстанови, решиха петима съдии.

Активната (пряка) евтаназия - медицински екип предприема активни действия, целящи настъпване на смъртта, остава незаконна в Индия.

Когато свещеният живот е унищожен, обяви съдът, ръководен от главен съдия Дипак Мисра, "не трябва ли да им се позволи да преминат през вратата и да посрещнат смъртта с достойнство? За някои дори смъртта може да бъде момент на тържество".

Съдът също така узаконява неизлечимо болни да решават срещу използването на животоподддържаши системи за удължаване на живота им. Така лекарите и семействата на неизлечимо болни няма да поемат отговорност.

Смъртта на 66-годишната медицинска сестра Аруна Шанбаг през 2015 г., която изпадна в повече от 40-годишна кома след сексуално нападение, провокира национален дебат за евтаназията в Индия.