Върховният съд на Япония разпореди компанията Tokyo Electric Power (Tepco) да плати обезщетение в размер на 1,4 милиарда йени (12 милиона долара) на близо 3700 души, чиито животи бяха засегнати от ядрената катастрофа във Фукушима, съобщава "Ройтерс".

Това е първото съдебно решение от този вид.

Средното изплащане от около 380 000 йени (3290 долара) за всеки ищец покрива три колективни дела, от над 30, заведени срещу компанията, като те са първите, които са финализирани.

Припомняме, на 11 март 2011 г. Япония бе ударена от силно земетресение и цунами, при които загинаха общо около 18 500 души. Природното бедствие доведе и до ядрен срив в атомната електроцентрала във Фукушима. Това беше най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.

Японски младежи, заболели от рак след аварията във Фукушима, заведоха дело

Японски младежи, заболели от рак след аварията във Фукушима, заведоха дело

Те ще търсят обезщетение от 5,4 млн. долара

Около 470 000 души бяха принудени да се евакуират през първите няколко дни, а десетки хиляди все още не са успели да се върнат по домовете си.

Днешното решение дойде, след като съдът отхвърли жалбата на Tepco и го осъди за небрежност при вземането на превантивни мерки срещу цунами с такъв размер.

Съдът отложи произнасянето на присъда относно ролята на правителството, което също е ответник по делата, и ще проведе изслушване следващия месец, за да се произнесе за виновността му.

Съдилищата на по-долни инстанции се разделиха относно това доколко е отговорно японското правителство за предвиждане на бедствието и разпореждане на стъпки от Tepco за предотвратяването му.

Водата от АЕЦ "Фукушима" може да увреди човешката ДНК, ако бъде изхвърлена в океана

Водата от АЕЦ "Фукушима" може да увреди човешката ДНК, ако бъде изхвърлена в океана

Въглерод-14 има период на полуразпад 5370 години