Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че италианският президент Серджо Матарела направи "колосална грешка" с откриването на пътя към предсрочни избори, "които ще се възприемат като референдум за бъдещето на еврозоната".

Макрон хвали смелия и отговорен президент на Италия

Макрон хвали смелия и отговорен президент на Италия

Повтарям приятелството и подкрепата си за президента Матарела

Варуфакис направи коментара пред "Блумбърг".

По-рано тази седмица стана ясно, че номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте оттегли своето предложение за формиране на новото правителство, тъй като президентът на страната Серджо Матарела наложи вето върху кандидатурата за икономически министър на Паоло Савона.

"5 звезди" настояват за импийчмънт на президента на Италия

"5 звезди" настояват за импийчмънт на президента на Италия

След като наложи вето на предложението за икономически министър

Лидерът на италианското антиелитистко движение "5 звезди" Луиджи ди Майо настоя, че президентът на Италия Серджо Матарела трябва да бъде отстранен от длъжност, след като той наложи вето.

Впоследствие Матарела посочи Карло Котарели за премиер на временно служебно правителство.

Според Варуфакис Италия е "квазикорумпирана и квазинеефективна" държава. Той е убеден, че решението на италианския президент е подарък за крайнодесните.

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Лицето на промяната е професор юрист без политически опит

Междувременно гръцкият външен министър Никос Коциас заяви, цитиран от "Ройтерс", че се безпокои, тъй като финансовата нестабилност в Италия може да създаде проблеми и в Гърция.

"Искаме стабилна, демократична и проевропейска Италия", каза Коциас на пресконференция с германския си колега Хайко Маас.

В Италия издигат юриста  Джузепе Конте за премиер

В Италия издигат юриста Джузепе Конте за премиер

Движението "Пет звезди" и партията "Лига" постигнаха компромис...

"Обезпокоени сме, ако има нестабилност и окаже отражение върху финансовата ситуация, тази финансова ситуация може да създаде допълнителни проблеми за нас", добави той.