Президентът на Франция Еманюел Макрон похвали италианския си колега Серджо Матарела, отбелязвайки, че той изпълнява ролята си на гарант на институциите на Италия със "смелост и отговорност", информира АФП.

"Повтарям приятелството и подкрепата си за президента Матарела, който е предприел съществена задача, гарантираща институционалната и демократична стабилност на страната, което той прави с много смелост и отговорност", коментира Макрон.

"5 звезди" настояват за импийчмънт на президента на Италия

"5 звезди" настояват за импийчмънт на президента на Италия

След като наложи вето на предложението за икономически министър

В неделя италианският президент отхвърли евроскептична номинация за икономически министър, което доведе до отхвърляне на предложения от "Лига" и Движение "Пет звезди" кабинет.

Въпреки че е изправен пред призиви за импийчмънт, Матарела посочи за временно изпълняващ длъжността министър-председател на Италия Карло Котарели, насочвайки страната към нови избори.

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Италия: Колко дълго ще издържи новата коалиция?

Лицето на промяната е професор юрист без политически опит

"Италия е важен партньор за Франция на всяко ниво: исторически партньор, настоящ партньор и бъдещ партньор, който ние уважаваме и се нуждаем за нашия европейски проект, както и за нашите двустранни отношения, което е фундаментално", каза Макрон на пресконференция с президента на Ангола.

ЕК съветва Италия да следва отговорна бюджетна политика

ЕК съветва Италия да следва отговорна бюджетна политика

Домбровскис коментира, че Италия има второто най-високо ниво на държавен дълг след Гърция