Ватиканът изпитва "срам и тъга" след разкритията, че католически свещеници в американския щат Пенсилвания са упражнявали сексуален тормоз над 1000 деца за период от седем десетилетия, информира "Ройтерс".

В същото време епископи в САЩ обещаха в разследването да не участват религиозни лица.

Педофили от Католическата църква в САЩ сексуално насилвали над 1000 деца

Педофили от Католическата църква в САЩ сексуално насилвали над 1000 деца

Повече от 300 "хищници" сред католически духовници

В дълго съобщение, с което Ватиканът прекрати мълчанието във връзка с огласения доклад на голямо жури, който разтърси Католическата църква в САЩ, говорител обяви, че Светият престол гледа на доклада с "голяма сериозност".

Представителят подчерта, че е необходимо да се спазват гражданските закони, включително и задължително да се сигнализира при посегателство над деца. Говорителят каза още, че папа Франциск разбира как "тези престъпления могат да разклатят вярата и духа на вярващите" и че папата иска да "изкорени този трагичен ужас".

След двугодишно разследване във вторник голямо жури в Пенсилвания разкри доклад за сексуално посегателство над деца, извършвано от около 300 духовници през последните 70 г.

"Описаните в доклада безчестия са престъпни и морално осъдителни. Тези актове са предателство на доверието, които са ограбили достойнството и вярата на жертвите", поясни говорителят на Ватикана.

Епископите в САЩ обещаха да открият нов начин за подаване на сигнали при сексуален тормоз. Те добавиха, че ще участват повече членове на църквата, които не са духовници, но са експерти по прилагане на законите или в областта на психологията.