Представителят на Федералния резерв Лаел Брейнард представи редица причини за "спешност" за разработване на цифрова валута на централната банка на САЩ, включително факта, че други страни като Китай създават своя собствена и САЩ изостават, съобщава "Ройтерс". 

"Доларът е много доминиращ в международните плащания и ако има други големи юрисдикции в света, които предлагат цифрова валута CBDC (цифрова валута на централна банка), а САЩ нямат такава, аз просто мога не мога да се правя, че не забелязвам това", каза Брейнард пред Групата за икономическа стратегия на Института Аспен. "Това просто не ми звучи като устойчиво бъдеще."

Длъжностните лица на Фед се впускат дълбоко във вселената на цифровите плащания, като събират обратна връзка от обществото за потенциалните разходи и ползи, както и съображения за проектиране с оглед публикуването на дискусионен документ в началото на септември.

Председателят на Фед Джером Пауъл в коментари по-рано  описва анализа като ключова стъпка в ускоряването на усилията на Фед да определи дали да издаде свой собствен CDBC.

"Един от най-убедителните случаи на използване е в международната сфера, където посредническите вериги са непрозрачни, дълги и скъпи", каза Брейнард.

Пауъл: Фед не се чувства комфортно при сегашните нива на инфлация

Пауъл: Фед не се чувства комфортно при сегашните нива на инфлация

Рисковете се увеличават, тъй като инфлацията остава на високи нива за по-дълъг период от време в САЩ

Но има и вътрешни причини за поддържана от САЩ цифрова валута, каза тя: драматичното покачване на stablecoins, форма на криптовалута, обвързана с конвенционална валута като щатския долар, но не подкрепена от правителството. Stablecoins могат да фрагментират платежната система,или да се появят като доминиращи.

Така или иначе, "в свят на stablecoins можете да си представите, че домакинствата и предприятията, ако миграциятa далеч от валута е наистина много интензивна, те просто ще загубят достъп до сигурност, подкрепена от правителството, което разбира се е това, което валутата винаги е предоставяла."

CBDC би могла да помогне и за решаването на други проблеми, предложи тя, включително с трудностите по време на пандемията да се получават държавни плащания от хора без банкови сметки, които също са едни от най-нуждаещите се от плащания.

По-рано тази година Европейският съюз и Китай потвърдиха, че изучават създаването и прилагането на цифрови валути.

ЕЦБ стартира 24-месечна фаза на тест за цифрово евро

ЕЦБ стартира 24-месечна фаза на тест за цифрово евро

Лагард: В дигиталната ера гражданите и фирмите да имат достъп до най-безопасната форма на пари - на централната банка