След опустошителното интервю на принц Хари и Меган Маркъл с Опра Уинфри на 7 март, "Фирмата" е в плаващи пясъци. Старшите членове на династия Уиндзор трябваше да предвидят последствията, пише Forbes.

Наименованието датира от повече от 80 години в периода след най-разделящият епизод в съвременната кралска история - абдикацията на Едуард VIII от 1936 г. Алтернативно се приписва на бащата на кралица Елизабет II, крал Джордж VI, който наследява по-големия си брат и нейния съпруг, принц Филип. Фирмата - известна още като Monarchy PLC (Публично акционерно дружество) - са публичните лица на империя на стойност 28 милиарда долара, която изпомпва стотици милиони лири в икономиката на Обединеното кралство всяка година.

Пищните сватби по телевизията (приливът в икономиката на Обединеното кралство от кралската сватба на Хари и Меган бе около 1,5 милиарда щатски долара), обиколките в страните от Британската общност и публичните изяви генерират огромен интерес - и печалби - за глобално бизнес предприятие, което обхваща от първокласни недвижими имоти в централен Лондон до отдалечени земеделски земи в Шотландия.

Сагата за кралското семейство кораб-майка за британските медии. В интервюто за Опра, Маркъл говори за "невидимия договор" с таблоидите, описвайки връзка, която е едновременно симбиотична, подлизурска и зловеща. Също така е и чудесна за тиражи на вестници, списания и вдигане на телевизионни рейтинги. Преди три години Brand Finance, базирана в Обединеното кралство фирма за оценка на марките, изчислява приноса на "Фирмата" за медийната индустрия на близо 70 милиона долара. Тази сума изглежда малка, след като интервюто на Хари и Меган бе излъчено в повече от 60 държави. А дори и принцът призна, че са гледали нашумялата поредица на Netflix "Короната".

Кой може да стане част от фирмата и да се възползва от предимствата е многогодишен спор. След оттеглянето на Хари и Меган от официалните задължения броят на кралските особи "на пълен работен ден" е намален до осем. Помощ за Нейно Величество като членове на "Фирмата" са елитна група от седем кралски особи: принц Чарлз, който е следващият на опашката за короната и съпругата му Камила, херцогинята на Корнуол; Принц Уилям, втори по ред за трона и Кейт, херцогинята на Кеймбридж; Принцеса Ан, дъщерята на кралицата; Принц Едуард, най-малкият син на кралицата и съпругата му Софи, графиня на Уесекс. Според историка и кралски коментатор Каролин Харис, ходът за стесняване на вътрешния кръг е колкото за консолидиране на ресурси, толкова и за поддържане на репутационен контрол.

"Тези усилия за рационализиране очевидно са опит за противопоставяне на общественото мнение, загрижено за това, че Суверенния грант се използва от твърде много хора и има твърде много финансиране за маловажни кралски особи", казва Харис.

Организационната схема на "Фирмата" е свидетелство за 1000-годишния семеен бизнес и общественото възприятие, което го поддържа, което е и жизненоважно за успеха му. "Това е много формализиран бизнес с влияние", обяснява Дейвид Хей, изпълнителен директор на Brand Finance. За разлика от семейство знаменитости като Кардашиан, династия Уиндзорите не печелят лично от самия бизнес - въпреки че допринасят около 2,7 милиарда долара годишно за британската икономика. Влиянието на кралското семейство върху британската икономика е най-вече чрез туризма, но Хей отбелязва, че има и други финансови ползи, като например безплатно медийно отразяване на Великобритания (което е около 400 милиона долара през 2017 г.).

Има и много ценни кралски разрешителни, предоставени от монарха - по същество печат за одобрение на потребителски продукти от висок клас като якета Barbour и уиски Johnnie Walker. Хей изчислява, че кралско разрешително може да увеличи приходите на притежателя с цели 10%. Икономическите предимства за компаниите и институциите в орбитата на кралското семейство далеч надхвърлят разходите от 550 милиона долара, свързани с огромните оперативни разходи на семейството, според Хей.

Не всеки обаче иска да бъде част от машината на монархията. Огромният натиск, който идва с работата, изтласква членовете от семейството, включително, разбира се, принцеса Даяна и сега Хари и Меган. Не винаги е свършвало добре за тези, които напускат - или са изтласкани - но въоръжени с мощни приятели знаменитости в Америка и няколко холивудски сделки, Хари и Меган може да се окажат далеч по-добре финансово (и емоционално) от тези, по думите на Принц Хари, които остават "в капана".

Корпорация Елизабет 

Откакто е наследила трона от баща си през 1952 г., кралица Елизабет е председател на "Фирмата" - дори да няма последната дума за управлението на бизнеса. Принц Филип, 99-годишният патриарх от семейство Уиндзор, някога е бил мощен член на "Фирмата", но официално е отстъпил от официалните си задължения. В допълнение към загубата на принц Хари, фирмата отстрани още един старши член през последната година, след като близките отношения на принц Андрю с покойния финансист-педофил Джефри Епстайн бе разкрита - той взе участие в катастрофално телевизионно интервю през 2019 г.

Отвъд разширеното семейство, династия Уиндзор има хиляди служители по целия свят. Само в Бъкингамския дворец работят около 1200 души. ИТ специалист от начално ниво може да спечели над 40 000 долара годишно, както и обезщетения в Бъкингамския дворец, според скорошна обява за работа на официален дворцов портал. Crown Estate, институцията, която контролира активите на монархията, също дава работа на допълнителни 450 души, включително борд на директорите, който взема финансовите решения за монархията.

Членството във фирмата носи големи очаквания за поддържане на машината за правене на пари за поколения напред. Короната притежава, но не може да продаде, близо 28 милиарда долара активи чрез Crown Estate (19,5 милиарда долара), Бъкингамския дворец (приблизително 4,9 милиарда долара), херцогството на Корнуол (1,3 милиарда долара), херцогството на Ланкастър (748 милиона долара), Kensington Palace (приблизително 630 милиона долара) и Crown Estate Scotland (592 милиона долара). Forbes също изчислява, че кралица Елизабет има още 500 милиона долара лични активи.

През финансовата година, приключваща на 31 март 2020 г., Crown Estate привлече повече от 700 милиона долара с над 475 милиона долара печалба. Кралското семейство получава 25% от дохода на Crown Estate, който е известен още като Суверенна безвъзмездна помощ, а останалите 75% отиват в британската хазна. Последният държавен грант, получен от кралските семейства, е приблизително 120 милиона долара, които семейството използва единствено за официални разходи, които включват ведомост за заплати, сигурност, пътуване, домакинство, разходи за поддръжка и IT разходи. Частните разходи на кралицата и нейното разширено семейство се подкрепят и от друга помощ чрез херцогството Ланкастър, наречена "Тайната кесия". През последната финансова година херцогството на Ланкастър отчете нетна печалба от 30 милиона долара.

Както при всеки друг бизнес, пандемията се отрази на кралските приходи. През септември Пазителят на "Тайната кесия" призна, че кралският баланс е изправен пред потенциален недостиг от 45 милиона долара, най-вече поради голям спад в туризма и посещения на кралски забележителности във Великобритания заради блокади. Той също така добави, че кралските особи няма да искат допълнително финансиране от Министерството на финансите. Не че кралицата трябва да си пълни хазната, личните й активи от 500 милиона долара се дължат на нейните инвестиции, изкуство, бижута и недвижими имоти, включително два замъка: Сандрингамската къща и замъка Балморал.

По-голямата част от това ще се предаде на принц Чарлз, когато той най-накрая се възкачи на трона. И подобно на майка си, той няма да притежава директно по-голямата част от тези 28 милиарда долара, което включва личното богатство на кралицата, активите под Crown Estate, неговите притежания в Шотландия, херцогството на Ланкастър, херцогството на Корнуол и два двореца: Бъкингам и Кенсингтън.

Чарлз Inc.

Сега на 72 години принц Чарлз има втората по големина компания в кралското семейство. Като херцог на Корнуол, Чарлз получава доход от херцогството на Корнуол в допълнение към това, което вече получава от Суверенния грант. Херцогството е основано през 14-ти век от Едуард III, за да има с какво да се занимава първородният му син, докато чака да стане крал. В днешно време херцогството разполага със 150 служители, управляващи портфолио от над 130 000 акра имоти в цяла Югозападна Англия на стойност близо 1,3 милиарда долара.

Принц Чарлз не може да продаде активите, принадлежащи на херцогството, но може да печели пари от тях. Отдавайки имоти под наем на търговци на дребно, фермери и жители, херцогството е донесло над 50 милиона долара приходи през миналата година, от които 30 милиона долара са отишли ​​при принца на Уелс и неговите потомци.

Дори и без короната, херцогството на Корнуол е далеч по-доходоносно за Чарлз от Суверенния грант, който му плаща по-малко от 2,5 милиона долара миналата година. Със 7,3 милиона щатски долара се финансират 132 лични служители на принца, 6,75 милиона щатски долара отиват за данъци и 4,4 милиона щатски долара са предназначени за благотворителни дейности, включително Prince's Trust, благотворителната организация на Чарлз за подпомагане на безработни младежи.

Голяма част от този доход се използва за издръжка на синовете му. Принц Уилям и принц Хари получиха общо 7,8 милиона долара миналата година в подкрепа на собствените си операции, но както Хари предположи в интервюто за Опра, това вече не се отнася за него. В същото интервю Мегън също така предположи, че част от това, което подхранва напускането на двойката, е намерението на семейството да откаже на сина им Арчи титлата принц, заедно с финансовата подкрепа от това, че е работеща кралска особа.

Това, казва кралският историк Харис, е проявата на особения фокус на Чарлз върху ограничаването на броя на възрастните членове - и консолидирането на ресурсите - на семейството. Дори ако решението за изключване на Арчи е просто бизнес, Харис отбелязва, че "гледната точка за това не е добра, тъй като това може да се тълкува като изключване на член от кралското семейство зради смесване на раса".

"Най-лошото обвинение в интервюто им пред Опра беше, че кралското семейство са расисти", казва Хей от Brand Finance. "Това би навредило на икономическия ефект."

Уилям - дружество с ограничена отговорност

Първородният син на принц Чарлз и трети по линия за трона, принц Уилям, няма пряк източник на доходи чрез херцогството на баща си - но той и съпругата му Кейт със сигурност имат силата да увеличат продажбите на брандове без кралско разрешително, което според Brand Finance добавя повече от 165 милиона долара годишно към икономиката на Обединеното кралство през 2017 г. 

Кейт често увеличава продажбите на брандовете, които носи, или дори такива, които подражават на нейния стил. През 2015 г. G.H. Hurt & Sons, които направиха бебешкия шал на принцеса Шарлот, отчетоха 100 000 посещения, след като в британската преса се появиха снимки на новороденото.

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж обаче не получават пари от влиянието си. Сега на 38 години Уилям получава годишен доход от херцогството Корнуол, за да покрие частните разходи на семейството си. През фискалната година, приключваща март 2020 г., принцът получи част от близо 8 милиона долара, които трябваше да сподели с принц Хари и Меган Маркъл, преди да обявят, че се оттеглят от кралските си задължения.

И все пак херцогът на Кеймбридж не зависи изцяло от доходите от херцогството - нито Хари. Част от имението на покойната им майка, принцеса Даяна, се прехвърли на принцовете на 25-ия им рожден ден. Благодарение на наследеното от Даяна - което Forbes оценява на 10 милиона долара - Хари и семейството му успяха да се установят в Калифорния, обясни и самият той пред Опра в неделя, след като семейството му "буквално го отрязало финансово".

Излизане от бизнеса

Да бъдеш отцепен от британското кралско семейство едва ли е финансова смъртна присъда. Сега, живеещи в имение в Санта Барбара за 14,7 милиона долара в Калифорния, Хари и Меган имат няколко добри сделки, за да ги поддържат през следващите няколко десетилетия. Доходът ще им е необходим за финансиране на денонощна охрана, която може да струва до 4 милиона долара годишно.

Те също имат множество източници на приходи. През декември двойката пусна първия си подкаст със Spotify, наречен Archewell Audio. Същият месец двойката подписа тригодишна сделка за подкастинг с музикалния гигант, която може да струва от 15 до 18 милиона долара, предаде Forbes през февруари. Това е в допълнение към поредицата Apple TV+ за психично здраве, която Хари ще изпълни заедно с Уинфри за неразкрита сума и петгодишна сделка за Netflix на стойност 100 милиона долара, подписана от кралската двойка през септември.

Очаква се те да продуцират документални филми, документални сериали, игрални филми, сценарии и детски програми за стрийминг услугата, а също така да спечелят почти четири пъти повече от това, което са получавали от херцогството Корнуол.

Изборът на Уинфри за провеждане на първото им интервю би толкова добър за бъдещите им начинания, колкото и за телевизията. Когато Меган разкри за борбата си със мисли за самоубийство по време на престоя си във Frogmore Cottage и липсата на достъп до подкрепа за психично здраве, Опра спомена за партньорството си с Хари. "Никой не трябва да минава през това", каза тя мигновено. "Знаете, че с Хари работим по тази поредица за психично здраве за Apple, така че чуваме много от тези истории."

Освободени от ограниченията на "Фирмата", Хари и Меган вероятно няма да се борят за финансово оцеляване, както великият му чичо, крал Едуард VIII, когато се отказа от короната, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, през 30-те години на миналия век. Както отбелязва Хей от Brand Finance, ако се разширяват отвъд своите сделки с Netflix и Spotify и се задълбочат в бижута и облекло, "Хари и Меган могат да се превърнат в марка за 1 милиард долара."