Хиляди мъже и жени в традиционни дрехи се струпаха по улиците на Пхенян, за да посрещнат като герои учените и работниците, които стоят зад последното ракетно изпитание на Северна Корея. Това пише на главната си страница държавният вестник "Родонг Синмун", цитиран от АФП.

"Хората ентусиазирано посрещнаха военните учени войни", пише изданието в материала си и публикува снимки на учените, разработили най-далекобойната балистична ракета на страната.

САЩ: Ракетата на КНДР падна до Русия

САЩ: Ракетата на КНДР падна до Русия

Москва няма да се зарадва

Вестникът възхвали отговорните за разработването на балистичната ракета със среден обсег на действие Hwasong-12. Изданието отбелязва, че те са показали на света "силата на самоуверената ядрена държава".

Снимки показват стотици учени с военни униформи да поздравяват гигантските статуи на лидерите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Други показват жители на столицата да развяват червени флагове и изкуствени цветя по време на посрещането на конвой от автобуси с учените.

"Улиците на столицата Пхенян са изпълнени с тържествена атмосфера, за да приветстват учените на националната отбрана", отбелязва агенция KCNA.

Ракетата на КНДР била засечена от THAAD, разработва я по-бързо от очакваното

Ракетата на КНДР била засечена от THAAD, разработва я по-бързо от очакваното

Това обяви военният министър на Южна Корея

В неделя КНДР тества ракета, която според експерти е с най-големия обсег на действие в арсенала на азиатската държава - 4 500 километра. Тя може да достигне до американския остров Гуам.

Лидерът Ким Чен-ун наблюдава изпитанието и предупреди за "най-голямата катастрофа", ако САЩ провокират държавата.