Правителството на Великобритания разкри пакет от 30 милиарда британски лири за спасяване на работни места и подпомагане на младите да си намерят работа за възстановяване на икономиката от епидемията от коронавирус, информира АФП.

Представяйки минибюджет пред парламента, мерките на финансовия министър Риши Сунак включват бонуси за компаниите, които запазят служителите си и наемат нови, инвестиции в "зелени" работни места и по-евтино хранене в ресторантите в цялата страна.

Великобритания подпомага младите работещи с 2 млрд. паунда

Великобритания подпомага младите работещи с 2 млрд. паунда

След останалите спасителни програми

"Хората трябва да знаят, че въпреки трудностите пред нас, никой няма да остане без надежда", увери финансовият министър.

Подчертавайки, че "хората са притеснени да не изгубят работата си, безработицата се увеличава", Сунак отбеляза: "Ние няма да допуснем това".

Другите мерки предвиждат временно намаляване на ДДС върху храните, квартирите и развлеченията и подпомагане на строителния сектор.

И Великобритания  отрязва Huawei от 5G мрежата си

И Великобритания отрязва Huawei от 5G мрежата си

Въпреки по-ранните съобщения за сделка

Великобритания е най-засегнатата държава от коронавируса в Европа.

Сунак каза, че британската икономика ще се свие с 25% заради наложените ограничения. По думите му за последните 18 г. икономиката на Великобритания се е разширила именно с 25 на сто.

Финансовият министър също потвърди 3 милиарда лири зелени инвестиции, след като премиерът Борис Джонсън обеща "строителство, строителство, строителство" за излизане от икономическата криза.

Инвестиционният пакет включва и 2 милиарда британски лири безвъзмездна помощ за домакинствата да изолират жилищата си и да ги направят по-енергийно ефективни. Други 1 милиард лири са предназначени за обществени сгради, включително и болници.

Планът също е част от обещанието на Великобритания да се превърне във въглеродно неутрална до 2050 г.