Британският финансов министър Риши Сунак ще разкрие програма за 2 милиарда паунда, с която ще се изплащат заплатите на над 200 000 млади работници, докато се опитва да извади икономиката на Кралството от кризата заради пандемията, предаде "Блумбърг".

Това ще бъде централно място в правителствения план от 3 точки за защита, подкрепа и създаване на работни места, се казва в Министерството на финансите в изявление късно във вторник.

"Младите хора носят основната тежест на повечето икономически кризи, но този път са изложени на особен риск, защото работят в сектори, несъразмерно засегнати от пандемията", каза Сунак. "Знаем също, че младежката безработица има дългосрочно въздействие върху работните места и заплатите и не искаме да виждаме това да се случи с това поколение."

Обмисля се и данъчна "ваканция" за някои задължения.

Пол Маккартни и повече от 1500 музиканти молят британското правителство да спаси живата музика

Пол Маккартни и повече от 1500 музиканти молят британското правителство да спаси живата музика

Без финансова подкрепа от правителството, "бъдещето за концерти и фестивали" и стотици хиляди работещи "е мрачно"

В допълнение, премиерът Борис Джонсън е осигурил 5 милиарда паунда инфраструктурни разходи за училища, болници и пътища.

Правителството също така очерта спасителен план от 1,6 милиарда паунда по-рано тази седмица, за да помогне на борбата с театрите и музикалните заведения, които все още не могат да бъдат отворени.

Междувременно исканията за обезщетение безработни са  удвоени до почти три милиона, а икономистите казват, че равнището на безработица може да достигне двойни нива от 3,9% в момента.

Припомняме, че в началото на юли, повече от 1500 музиканти помолиха британското правителство да се включи и да спаси световноизвестната сцена за жива музика на страната.

В отворено писмо се казва, че забраната за масови събирания в отговор на коронавируса може да означава "края на тази водеща в света индустрия".

Летните музикални фестивали във Великобритания са основен работодател и генерират много приходи. Всички бяха анулирани тази година или стават само онлайн събития заради COVID-19.

Правителството на Великобритания коментира, че вече подкрепя милиони работници, включително в културния сектор и търси варианти, каква допълнителна подкрепа може да осигури.