Великобритания може да напусне ЕС на 22 май, ако Камарата на общините подкрепи митнически съюз на ориентировъчните гласувания в долната камара на британския парламент тази вечер. Това обявиха представители, запознати с преговорите за Брекзит в Брюксел, пише "Гардиън".

Ако "Даунинг стрийт" се съгласи, в политическата декларация ще се внесе, че двете страни възнамеряват да договорят амбициозно митническо споразумение. Официалното подписване на декларацията с промените ще стане на извънредната среща на върха на ЕС на 10 април.

Над 6 млн. души с петиция за отмяна на Брекзит

Над 6 млн. души с петиция за отмяна на Брекзит

Броят на включилите се в кампанията рязко нарасна през последните дни

След това Брюксел ще очаква от британския парламент да приеме всички необходими закони до края на май, за да се избегне участие на Обединеното кралство на изборите за Европейски парламент.

Тази вечер британските депутати отново ще проведат серия от ориентировъчни гласувания за потенциално намиране на решение за излизане от безизходицата около Брекзит. 

Споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей беше отхвърлено за трети път през миналата седмица.

Стърджън "за" предсрочни избори след провала на сделката за Брекзит

Стърджън "за" предсрочни избори след провала на сделката за Брекзит

Междувременно днес се проведоха протести по границата с Ейре срещу "твърд" Брекзит

Точно преди седмица британските депутати отхвърлиха 8 предложения на първите ориентировъчни гласувания, включително и предложение на консерваторите да се впише участие в митнически съюз в текста на споразумението.

Ги Верхофстат, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, коментира пред белгийското радио VRT, че осемте предложения, които бяха отхвърлени по-рано, сега ще бъдат ограничени и обединени. По думите му те могат да бъдат подложени на гласуване днес или в сряда. Според него почти има мнозинство в подкрепа митнически съюз с ЕС. Той очаква, ако в крайна сметка британците съберат мнозинство за участие в митнически съюз с ЕС, Брюксел ще е готов да предоговори декларацията и да включи в нея участие в митнически съюз. Верхофстат смята, че все още може да се избегне Брекзит без сделка.

Новата политическа декларация може да бъде одобрена на срещата на Европейския съвет на 10 април и след това да се предостави възможност на Великобритания да го приведе в английското законодателство до 22 май, обяви либералът.

Мей гледа към четвърти опит за Брекзит сделка

Мей гледа към четвърти опит за Брекзит сделка

Защото има нарастваща подкрепа за сделката й, въпреки поражението

Британският кабинет е разделен по отношение дали правителството трябва да следва парламента, ако мнозинството подкрепи митнически съюз.

Лейбъристите подкрепят идеята за митнически съюз, но в политиката им е заложено искане да имат думата в търговската политика на ЕС. Брюксел най-вероятно ще поиска да избегне препирни по този казус преди споразумението за напускане и политическата декларация окончателно да бъдат ратифицирани от Камарата на общините. Но представител на ЕС призна, че Лондон ще се изправи пред голямa опозиция, ако поиска нещо повече от символична консултативна роля.

"Когато си помислите, че търговските сделки на ЕС са смесица от споразумения, има възгледите на страните членки, Европейската комисия и гласа на Европейския парламент. Какво можете да направите с трета страна? Не много", обясни представителят.