Британският кралски флот съобщи, че един от военните му кораби е конфискувал ирански оръжия, включително ракети земя-въздух и двигатели за крилати ракети, от контрабандисти в международни води южно от Иран в началото на тази година, съобщава "Ройтерс".

На 28 януари и 25 февруари хеликоптер от фрегатата HMS Montrose е забелязал моторни лодки, отдалечаващи се от иранския бряг. Били са иззети десетки пакети с модерни оръжия, става ясно от изявление на Кралския флот.

"Иззетите пакети бяха върнати в Обединеното кралство за технически анализ, който разкри, че пратката съдържа множество двигатели за произведените от Иран 351 крилати ракети за поразяване на наземни цели, както и 358 ракети земя-въздух", се добавя в комюникето.

Не се уточнява къде е трябвало да бъдат доставени ракетите, но се посочва, че крилатата ракета 351 с обсег от 1000 км често се използва от йеменските хуси за обстрел на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Кралският флот съобщава, че разрушителят на американските военноморски сили USS Gridley е помогнал за конфискацията през февруари. И двете изземвания са извършени, докато HMS Montrose е изпълнявал рутинни операции по морска сигурност.

Този акт показва, че няма да позволим на Иран безконтролно да извършва безотговорни и агресивни действия по суша, море и въздух, подчертава говорителят на Централното командване на САЩ полковник Джоузеф Бучино.

Рияд и Абу Даби са във война с поддържащите Иран хуси от 2015 г. Конфликтът се разглежда като прокси война между Иран и двете подкрепяни от Запада арабски държави от Персийския залив.