Великобритания разширява голямо проучване дали различни ваксини срещу коронавируса могат да бъдат смесвани при поставяне на първата и втората доза, пише "Гардиън".

Изследването Com-Cov започна през февруари. То има за цел да се установи дали могат да се смесят ваксините на Oxford/AstraZeneca и Pfizer. Сега ще бъдат включени и ваксините на Moderna и Novavax.

Учени се опитват да установят дали смесването на ваксините може да осигури по-голям и дълготраен имунитет срещу вируса и нови мутации. Освен това смесването на ваксините може да предложи по-голяма гъвкавост в имунизационната кампания.

СЗО все още не може да препоръча смесване на ваксини срещу COVID-19

СЗО все още не може да препоръча смесване на ваксини срещу COVID-19

От СЗО следователно препоръчват двете дози да са от една и съща ваксина

Ръководено от Оксфордския университет, за проучването са набирани доброволци на възраст над 50 г., които са получили първата доза от ваксина през последните 8-12 седмици.

Доброволците, които ще получат ваксината на Oxford/AstraZeneca или на Pfizer/BioNTech, произволно ще получат като втора доза ваксината на Moderna или Novavax.

Преди дни Великобритания започна да прилага ваксината на Moderna, a Novavax на GlaxoSmithKline е проверявана от британския регулатор.

Ще бъдат проучени страничните реакции и отговорът на имунната система при това ново комбиниране на ваксините.

Резултатите от втората част от проучването ще са достъпни през юни или юли, а от първата част - следващия месец.