Фаворитът за премиер на Великобритания Тереза Мей обеща да изведе Обединеното кралство от ЕС, ако бъде избрана, отхвърляйки предложения да пренебрегне резултата от референдум за ЕС, цитира думите й „Франс прес”.

Припомняме, Мей е най-вероятният бъдещ британски премиер, след като остана единствен кандидат за лидер на консерваторите след оттеглянето на опонентката й Андреа Ледсъм от битката. Според британски медии вътрешният министър може да замени настоящия премиер Дейвид Камерън още тази седмица.

Камерън подкрепи Мей, от сряда британците с нов премиер

Камерън подкрепи Мей, от сряда британците с нов премиер

Смята, че Тереза Мей е силна и компетентна

„Брекзит” означава „Брекзит”, ще постигнем успех, каза министърът по време на кампания в Бирмингам, Централна Англия.

Няма да има опити за оставане в ЕС, няма да има опити за повторно присъединяване, няма да има втори референдум, категорична е тя.

Ще се постарая да напуснем Европейския съюз, изтъкна вътрешният министър, който агитираше за оставане на държавата в съюза преди допитването на 23 юни.

Тереза Мей остава единствен кандидат за британски премиер

Тереза Мей остава единствен кандидат за британски премиер

Андреа Ледсъм се отказа от битката

Британският народ получи възможност да гласува по въпроса. Те ни дадоха много ясно послание и аз мисля, че отговорихме на това послание. Ние правим това, което британският народ ни помоли, заяви още тя.

Запитана как ще договори достъпа до единния пазар на ЕС, Мей отговори: „Трябва да договорим най-доброто споразумение в търговията и стоките, и услугите. Смятам, че гласуването за „Брекзит” е също послание, че трябва да контролираме свободното движение. Свободното движение не може да продължи по същият начин”.

Официално бе потвърдена победата на Тереза Мей като победител в битката за лидер на Консервативната партия, обяви комитетът на партията в понеделник вечерта. 

Малко по-рано Дейвид Камерън обяви, че в сряда вечерта ще подаде оставка и тогава страната ще има нов министър-председател. Той заяви пълната си подкрепа за Тереза Мей и обяви, че е доволен, че тя ще го наследи като лидер на торите и премиер.