Британският вътрешен министър Тереза Мей остава единственият кандидат за премиер на страната, след като съперникът й Андреа Ледсъм се отказа от битката за лидерското място в Консервативната партия, съобщават световни агенции.

Андреа Ледсъм, държавният министър на енергетиката и климатичните промени, се извини по-рано днес на Мей за свое изказване от уикенда. Тя намекна, че e по-заинтересована от бъдещето на страната, понеже е майка. Мей няма деца.

Камерън подкрепи Мей, от сряда британците с нов премиер

Камерън подкрепи Мей, от сряда британците с нов премиер

Смята, че Тереза Мей е силна и компетентна

Днес изненадващо Ледсъм подкрепи Мей да стане премиер на Обединеното кралство.

На 9 септември трябваше да се проведе конгрес на Консервативната партия, на който щеше да бъде гласуван новият лидер, но с оглед на развитието сега, не е ясно какви стъпки ще бъдат предприети от управляващата партия. "Гардиън" пише, че до края на седмицата Обединеното кралство може да е с нов премиер. 

На пресконференция във връзка с решението си Ледсъм заяви, че бързо трябва да бъде съставено силно правителство и страната спешно се нуждае от силно лидерство.

Снимка 243845

Източник: ЕПА

Нуждаем се от нов премиер възможно най-скоро, каза тя. По думите й Мей има подкрепата на 60% от Консервативната партия в парламента.

Министърът каза още, че има подкрепата на под 25% от торите в парламента.

Това не е достатъчно за силно и стабилно правителство, убедена е тя.

Би било привилегия да служа на страната като премиер. Но интересите на нашата държава ще бъдат изпълнени по най-добрият начин от силен премиер, каза още Андреа Ледсъм и предложи пълната си подкрепа за Мей.

Бившият правосъден министър Майкъл Гоув, една от основните фигури от лагера за излизане на страната от ЕС, обяви, че Мей трябва да бъде следващият министър-председател.

Британските лейбъристи и либералдемократи зоват за предсрочни избори

Британските лейбъристи и либералдемократи зоват за предсрочни избори

След като стана ясно, че Тереза Мей е единственият кандидат за премиер

В съобщение вътрешният министър благодари на Андреа Ледсъм. Мей ще се прибере от Бирмингам, където участва в кампания и ще даде пресконференция по-късно днес.

Евроскептикът Найджъл Фараж пък изрази разочарованието си от решението на енергийния министър със съобщение в „Туитър”.

Така Мей е на път да стане втората жена премиер на страната след Маргарет Тачър, която управлява Великобритания от 1979 година до 1990 година.