Германското издание "Велт" анализира острата атака на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на руския лидер Владимир Путин, като се усъмнява в опита на американския държавен глава и предполага, че е забравил законите на Студената война.

Вчера Байдън нарече Владимир Путин "убиец". Русия поиска извинение от американския президент.

Русия иска извинение от САЩ, след като Байдън нарече Путин убиец

Русия иска извинение от САЩ, след като Байдън нарече Путин убиец

Депутати зоват за остра реакция срещу Вашингтон, повратна точка между САЩ и Русия

"Всеки, който нарича Путин, лидер на ядрена държава, убиец, трябва да е наясно с целта на атаката. Байдън наясно ли е? Всъщност диалогът с Москва е крайно необходим. Можем само да се надяваме, че червеният телефон от Студената война все още работи", пише германският вестник.

Журналистът Жак Шустер се съмнява, че "Джо Байдън се явява опитен политик в международните отношения, за какъвто се счита в половината свят". Той смята, че никога във външната политика държава не трябва да прилага думите на Карл фон Клаузевиц - "Войната е продължение на политиката с други средства".

Байдън счита Путин за "убиец"
Обновена

Байдън счита Путин за "убиец"

Русия трябва да "заплати цена" за намесата си в американските избори

Германският вестник пише още, че в крайна сметка ще е много трудно американски президент да седне на една и съща маса с човек, който публично е нарекъл убиец. В същото време диалогът между Русия и САЩ е необходим.

Вестникът изразява изненада как държавата, спечелила Студената война, е забравила законите и правилата от тази епоха. Отбелязва се, че Джон Кенеди и Хенри Кисинджър, Роналд Рейгън и Джордж Буш винаги са имали ясно разбиране за смъртоносния режим на СССР...В същото време от Карибската криза винаги САЩ са се опитвали да поддържат диалог с Кремъл. "Велт" изразява надежда, че Байдън мисли по същия начин.

Ако не мисли така, то той незабавно трябва да навести 97-годишния Хенри Кисинджър, заключава вестникът. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Байдън не проявява интерес Вашингтон да подобри обтегнатите отношения с Москва.