Венецуела иска да забрани на председателя на парламента Хуан Гуайдо да напуска страната. Това обяви главният прокурор Тарек Сааб, предаде РИА "Новости".

Сааб е отправил искане към Върховния съд за издаване на забрана за пътуванията. Гуайдо има имунитет, който налага Съда да издаде решение. 

Главната прокуратура започва и разследване срещу Гуайдо, който е спряган за следващия президент на страната.

Самият той в интервю се обяви за мирно предаване на властта и насрочване на нови избори. По думите му, трябва да се окаже натиск върху диктатора, за да се оттегли от властта, предаде CNN. 

Той изрази готовност като държавен глава да даде амнистия на президента Николас Мадуро и армията. 

В същото време обаче допуска всички възможности за развитие на ситуацията. 

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

Той щял да ги съхрани в полза на венецуелския народ

Припомняме, че Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент миналата сряда и скоро след това беше признат за легитимен лидер на страната от САЩ. Мадуро отхвърли претенциите му като "подъл", подкрепен от Вашингтон опит за преврат и скъса дипломатическите отношения със САЩ в отговор.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео упълномощи Гуайдо да поеме контрола върху конфискувани от САЩ активи, принадлежащи на правителството на страната. 

Страни от региона и Европа признаха опозиционера за легитимен лидер. Очаквано, Русия и Китай остават верни съюзници на Мадуро. Турция също продължава да го счита за венецуелски лидер.